Hashtags voor deze post, hashtags voor deze plant:

Instagram hashtags

Facebook hastags

speenkruid - ranunculus ficaria - bloem

Speenkruid, Ranunculus ficaria

Speenkruid, Ranunculus ficaria, is een plantje dat in je overal vindt in Nederland. Het is één van de vroege tekenen van de lente. Het is een heel klein en bescheiden plantje om te zien. Wat je ermee kunt doen is echter behoorlijk groots. Speenkruid is één van de planten die je het hele jaar door van voedsel voorziet. In het vroege voorjaar door de blaadjes en de rest van het jaar door middel van de knolletjes.

De geneeskrachtige eigenschappen van deze plant zijn bij velen onbekend. Onze voorouders wisten echter heel goed dat Speenkruid, onder andere, uitstekend te gebruiken was tegen aandoeningen aan de bloedvaten. Speenkruid heeft een vrij specifieke maar wel heel krachtige werking. Met name aambeien en spataderen zijn goed te behandelen met dit kruid.

Qua magische eigenschappen is speenkruid ook een fijne plant. Enkele van de haar toegedichte toepassingen zijn het bieden van bescherming in het algemeen en specifiek tegen aandoeningen die melkproductie in gevaar brengen. Het brengt onder andere geluk en weert sombere gedachtes af.

Botanische beschrijving Speenkruid, Ranunculus ficaria, Ficaria verna

Speenkruid is een bescheiden plant, die maximaal 30 cm hoog wordt, maar meestal lager bij de grond blijft. De plant groeit op een wortelstok met bovenin broedknolletjes. De stengel is liggend of opstijgend met daaraan gesteelde, glanzende, vlezige bladeren, die hartvormig – of in het geval van de bovenste bladeren handvormig gelobd – zijn.
De bloemen zijn diepgeel en hebben 8 tot 12 kroonbladeren en 3 groene kelkbladeren.

Bijzonderheden

Speenkruid heeft haar Nederlandse naam te danken aan de vorm van de broedknolletjes, die eruit zijn als kleine speentje.
De bladeren van speenkruid bevatten veel vitamine C en werden vroeger daarom ook wel ingezet tegen scheurbuik.
Met de gedroogde oudere bladeren kun je een gif maken dat vroeger bijvoorbeeld op pijlen werd gesmeerd.

Het is niet toegestaan inhoud te kopiëren

Word gratis lid

en zie alle verborgen content