Hashtags voor deze post, hashtags voor deze plant:

Instagram hashtags

Facebook hastags

daslook - allium ursinum - hele plant

Daslook, Allium ursinum L.

Daslook, ook wel bekend als berenlook, is een inheemse broertje van krachtpatser knoflook. Uiterlijk hebben ze een aantal dingen gemeen, maar toch zien ze er niet helemaal hetzelfde uit. Zo is de daslookplant een stuk kleiner en zijn de bladeren duidelijk anders. In de keuken gebruiken we het ook anders, vooral het blad en minder de bulbi.

Gezien de familiebanden is het niet onverwacht dat de daslook heel goed bruikbaar is voor leveraandoeningen, aandoeningen aan het spijsverteringsstelsel, bloedvatgerelateerde indicaties en aandoeningen die veroorzaakt worden door bacteriële, virale, fungale en parasitaire onbalansen. Het is een hele krachtige bondgenoot voor je immuunsysteem.

Ook magisch hebben daslook en knoflook veel gemeen. Befaamd is de beschermende werking van daslook, al werd in later tijden wel steeds meer de knoflook gebruikt in plaats van de daslook. Gelukkig maar, want daslook heeft door overmatige wildpluk veel te lijden gehad en belandde zelfs op de beschermde planten lijst. Ondertussen is dat niet meer nodig, maar dat wil niet zeggen dat het weer mis kan gaan. Wees dus verstandig en pluk alleen wat je voor eigen gebruik nodig hebt.

Botanische beschrijving Daslook, Allium ursinum L.

Daslook heeft samengestelde wortelknollen, die eivormig langwerpig zijn. Uit die knollen komen lancetvormige, donkergroene bladeren tot wel 8 cm breed die de stengel omvatten. De bladeren zijn glad, net als de bladrand en hebben een duidelijke middennerf. de stengel is ongeveer 40 cm lang en eindigt van april tot juni in een bloemenscherm, half bolvormig. De bloemen hebben een stervorm en zijn sneeuwwit met 6 kroonblaadjes. Het zaad bevindt zich in 2 kamers, is zwart en wordt verspreid door mieren. Alle plantdelen ruiken naar lokig wanneer ze gekneusd worden.

Let op: buiten de bloeitijd mogelijkerwijs te verwarren met het GIFTIGE lelietje-van-dalen. Kneus daarom bij twijfel altijd de bladeren, die moeten echt sterk naar look ruiken.

Bijzonderheden

Leuk weetje: in de Edda wordt reeds gerept over loken in relatie tot magie en rituelen. Het wordt dus echt al heel lang gebruikt.

Het is niet toegestaan inhoud te kopiëren

Word gratis lid

en zie alle verborgen content