Hashtags voor deze post, hashtags voor deze plant:

Instagram hashtags

Facebook hastags

 • #bomen
 • #eetbarestruiken
 • #geneeskrachtigebomen
 • #groeneheks
 • #heggenrijder
 • #herborisme
 • #jeneverbes
 • #magischestruiken
 • #plantengeneeskunde
 • #plantenvademecum
 • #struiken
 • #vademecum
 • #wijzevrouwenpraktijk
 • #geneeskrachtige struiken
jeneverbes - juniperus communis - naald en bes

Jeneverbes, Juniperus communis L.

Wat een veelzijdige struik is de jeneverbes! Je kunt hem eten, er drank van stoken (jenever), je wol mee verven, je meubelen vernissen en nog veel meer. We gaan het in deze monografie natuurlijk vooral hebben over de geneeskrachtige en magische werking en de eetbaarheid van deze plant hebben, maar ik wilde het toch even noemen. Jeneverbes is ook botanisch gezien best bijzonder, omdat de volledige cyclus van deze plant drie jaar bestrijkt, maar dat je die cyclus wel op één en dezelfde plant kunt waarnemen.

Medicinale eigenschappen van jeneverbes, Juniperus communis

Geneeskrachtig is de jeneverbes vooral bekend vanwege zijn werking op de nieren en urinewegen. Gerelateerd daaraan is de werking op de bloedzuivering – en aandoeningen die daarbij gebaat zijn, zoals acne en andere huidontstekingen – en urineproductie – en daarmee aandoeningen als artritis en jicht. Zoals veel naaldbomen heeft de jeneverbes een antiseptische en slijmoplossende werking, waardoor hij ook bij luchtweginfecties gebruikt kan worden.

Magische effecten van jeneverbes

Magisch is de jeneverbes vooral gerelateerd aan de dood, de onderwereld en het vermogen te communiceren met hen die niet (meer) van deze wereld zijn. Niet verwonderlijk aangezien hij ook gebruikt werd om te branden in riten die te maken hadden met de onderwereld. Maar ook voor een nieuwe liefde en een fijn seksleven kan de jeneverbes aangewend worden.

Botanische beschrijving Jeneverbes, Juniperus communis

De jeneverbes is een traaggroeiende struik die zich tot een boom van een meter of 12 kan ontwikkelen. De vorm van de struik hangt af van de bodem waarin hij geworteld is. Bij goede omstandigheden wordt hij kegelvormig en groot, op arme grond wordt hij gedrongen en wijdspreidig tot een meter of 5.
De bast is ruw en knoestig. De boom is sterk vertakt met een bruine bast op het oudere hout en een roodachtige bast op het jongere hout. De naalden zijn 4 tot 20 mm lang, scherp stekelpuntig en grijsgroen als ze jong zijn en zachter, schubachtig wanneer ze ouder worden. Ze staan in bosjes van 3 op de takken, kruisgewijs en kransgewijs, en hebben per naald een witte streep aan de bovenzijde.
De bloemen zijn zachtgeel en zitten in kegeltjes in de bladoksels. De vrouwelijke bloemen zullen zich uiteindelijk tot bessen van 6 tot 8 mm ontwikkelen (mits ze bevrucht zijn), maar dat duurt lang. Pas het tweede jaar verschijnen de groene bessen die zich in het derde jaar ontwikkelen tot de donkerpaarse bes, die we culinair gebruiken. De rijpe bessen bevatten 3 driehoekige en harde zaden.
Dit proces is niet lineair. Het kan dus gebeuren dat er op één struik zowel bloemen als groene bessen als donkere bessen zitten. De jeneverbes heeft een aromatische, denachtige geur.

Bijzonderheden

De jeneverbes is beschermd. Als je er eentje tegenkomt in het wild is het daarom de bedoeling dat je hem niet leegrooft. Als je deze plant regelmatig wilt gebruiken, plant hem dan aan in je tuin. Let wel op dat je de juiste soort aanschaft. Alleen de communis is bruikbaar.
De jeneverbes werd van oudsher beschouwd als een heilige plant. Hij werd als wierook gebruikt in tempels. Later kreeg de jeneverbes ook een belangrijke plek in kerkrituelen, bijvoorbeeld als palmpaastak. Niet voor niets heten de bessen in sommige delen van noordwest Europa nog steeds Heilige Bessen, Heilige Beeren of Weihbeeren. De toppen werden vaak op de grond gestrooid in tempels en later kerken, waarschijnlijk ook vanwege de lekker geur.

Het is niet toegestaan inhoud te kopiëren

Word gratis lid

en zie alle verborgen content