Hashtags voor deze post, hashtags voor deze plant:

Instagram hashtags

Facebook hastags

kaasjeskruid - malva sylvestris - bloem

Kaasjeskruid, groot, Malva sylvestris L.

Het kaasjeskruid is een van mijn favorieten en dat is niet alleen vanwege de vrolijke roze tot paarse bloemen. Ik heb een tijdlang menig kop kaasjeskruidthee gedronken om mijn luchtwegen te ondersteunen. Daarnaast fleur ik een salade graag op met de bloemen van deze plant. Ze smaken namelijk heel lekker!

Eén van de belangrijkste geneeskrachtige werkingen van het kaasjeskruid is die op de luchtwegen, van je mond tot aan je bronchiën. Maar malva doet meer. Het heeft een heilzame werking op klachten van het spijsverteringsstelsel en de urinewegen. En het kan gebruikt worden bij huidproblemen en insectenbeten.

Gezien de lieftallige bloemetjes en de verzachtende werking van de plant is het voor mij logisch dat de belangrijkste magische functie van deze plant met de liefde te maken heeft. Maar het beschermt ook tegen diegene die het slecht met je voor hebben…

Botanische beschrijving Kaasjeskruid, Malva sylvestris L.

Kaasjeskruid staat op een stevige, vlezige penwortel. De stengel is lichtbehaard en meestal rechtopstaand, maar kan ook liggen, vooral als de plant erg groot wordt. Bladeren op steeltjes, hartvormig gelobd onderaan en bovenaan handvormig, 3 tot 7-delig, beiden met een getande rand. De bladeren zijn behaard en middengroen tot donkergroen van kleur. De bloemen bevinden zich in de bladoksels en in eindstandige trossen. Ze zijn 3 tot 5 cm in diameter met 5 matig uitgerande en donker geaderde kroonbladeren, roze tot paars in kleur. Na de bloei ontstaan de ‘kaasjes’: de ronde, aan weerszijden uitgeholde, afgeplatte vruchtjes.

Bijzonderheden

In de winkels wordt met malva-thee vaak thee van de hibiscusbloem bedoeld. Dit is een hele andere plant met andere eigenschappen.

De malva is een overblijvende plant, maar gedraagt zich in haar groeicyclus vaak als een tweejarige plant.

Het is niet toegestaan inhoud te kopiëren

Word gratis lid

en zie alle verborgen content