Hashtags voor deze post, hashtags voor deze plant:

Instagram hashtags

Facebook hastags

vrouwenmantel - alchemilla vulgaris - blad

Vrouwenmantel, Alchemilla vulgaris L.

Vrouwenmantel is een plant die in eerste instantie niet opvalt vanwege haar schoonheid. Ze heeft geen opvallende bloeiwijze of kleur. Tot het moment dat je voor het eerst echt goed naar deze plant kijkt en de grote druppels ziet die zich op haar bladeren verzamelen. En die lichtgroene heldere kleur van de bladeren je opvalt…

De naam verraadt het al een beetje: vrouwenmantel is bekend vanwege haar werking tegen vrouwenaandoeningen. Het mantel-deel komt waarschijnlijk van de vorm van de bladeren die wat weg heeft van een mantel zoals die vele eeuwen geleden gedragen werden. Toepasselijk wel, zoals een mantel een vrouw beschermt tegen de elementen, beschermt de vrouwenmantel haar tegen kwalen.

Het is natuurlijk te verwachten dat dit vrouwelijke aspect net zo goed verschijnt in de magische werking van de vrouwenmantel. Vrouwenmantel was in diverse culturen gewijd aan de godinnen die met liefde en moederschap te maken hadden. Toen het christendom dominant werd, werd de plant opnieuw uitgevonden als een Mariaplant. Vrouwenmantel beschermt de vrouw in vele opzichten en kan daarom gebruikt worden in een amulet, maar ook in een talisman om juist zaken te bereiken, zoals bijvoorbeeld liefde of een gezonde baby.

Kortom, dit is een plant die elke vrouw in haar tuin zou moeten hebben.

 

Botanische beschrijving Vrouwenmantel, Alchemilla vulgaris L.

Zwart gekleurde houtige, kruipende wortelstok waaruit dichtbehaarde, rossige dunne stengels komen. De bladeren zijn rond tot niervormig, tot circa 8 cm groot, 5 tot 11 getande lobben. De bloemen groeien van mei tot september in tuilen  langs de pluimtakken. Ze zijn geelgroen en hebben geen kroonbladeren, maar wel 4 kelkbladeren. De dopvruchtjes zijn rijp van augustus tot oktober.

Bijzonderheden

Opvallend is het feit dat de bladeren dauw verzamelen tot grote druppels. Zelfs als er geen dauw is tonen de bladeren toch kleine druppels die door de waterporiën worden afgescheiden.

Het is niet toegestaan inhoud te kopiëren

Word gratis lid

en zie alle verborgen content