Farmacie Header Image

Hashtags voor deze post, hashtags voor deze plant:

Instagram hashtags

Facebook hastags

  • #alsem
ijzerhard - verbena officinalis - bloeivorm

IJzerhard, Verbena officinalis L.

Als het gaat om wijzevrouwenkruiden mag een planten monografie van ijzerhard sowieso niet ontbreken. Deze plant werd in de oudheid al geroemd om haar geneeskrachtige en magische eigenschappen. IJzerhard werd toen al gezien als een heilig kruid en gebruikt tijdens belangrijke rituelen en ceremoniën. En dat voor een kruidje dat veel mensen zo over het hoofd zien als ze er langs lopen. Zo opvallend is ze namelijk niet met haar kleine bloemen en onopvallende stengel en blad.

Medicinale werking van ijzerhard, Verbena officinalis

Geneeskundig gezien ligt het zwaartepunt van de werking van ijzerhard bij de spijsvertering en het geestelijk welzijn, maar het werkt ook op de luchtwegen, nieren en het vrouwelijke reproductieve systeem en nog veel meer. Al met al is het een fijne bondgenoot om in de buurt te hebben.

Magische eigenschappen van Verbena officinalis

Magisch gezien zijn de mogelijkheden legio. IJzerhard is een van de toverkruiden die door zo’n beetje elk oorspronkelijk Europees volk gebruikt werden. Het mag om die reden niet ontbreken in de kruidentuin van een beoefenaar van de Kunst. Om toch een paar interessante opties te noemen, buiten de te verwachten toepassingen in de liefde en bescherming kunnen we ijzerhard gebruiken om vrede te bezegelen en om eeuwige jeugd te bereiken. Lees vooral de rest van de monografie om meer te weten te komen.

Botanische beschrijving IJzerhard, Verbena officinalis L.

IJzerhard staat op een witte spoelvormige wortel waaruit een vierkantige, dunne, taaie stengel omhoog komt. De stengel is breed vertakt en niet heel sterk bebladerd. De bladeren zijn vooral onderaan de plant te vinden en hoe hoger we komen hoe minder we er vinden. De bladeren zijn tegenoverstaand, 2 tot 8 centimeter groot, zittend of kort gesteeld grijsgroen van kleur. De vorm van de bladeren is niet eenduidig maar, afhankelijk van de plek, grof gekarteld, veerspletig of driedelig. De bovenste bladeren kunnen zelfs een gave rand vertonen. Bovenaan vinden we een aarvormige bloeivorm met kleine bloemetjes met 5 kroonbladeren, roze bij een jonge plant tot bleeklila bij een oudere plant. De bloemkelk is buisvormig. De vrucht is een splitvrucht met 4 noten.

Bijzonderheden

IJzerhard is vrijwel geurloos in tegenstelling tot andere familieleden zoals de citroenverbena.
IJzerhard was in bijna elke kloostertuin te vinden omdat het gerucht ging dat ze gebruikt was om de wonden van Jezus te stelpen.
Naar het schijnt zijn duiven nogal dol op ijzerhard. In sommige streken noemen ze dit kruid daarom duivengras.

Het is niet toegestaan inhoud te kopiëren

 

Word gratis lid

en zie verborgen content

IJzerhard, Verbena officinalis L. image