Veelgestelde vragen

 • Wat is eigenlijk een hagetisse?

  Die vraag krijg ik wel vaker en daarom heb ik er een pagina over geschreven. Wil je eigenlijk weten wat ik doe? Ook daar is een pagina over.

 • Wat doet een hagetisse eigenlijk?

  Die vraag krijg ik wel vaker en daarom heb ik er een pagina over geschreven. Wil je eigenlijk weten wat een hagetisse is? Ook daar is een pagina over.

 • Wat zijn de kosten van jouw diensten en producten?

  Informatie over de kosten van een consult bij mij vind je hier. Informatie over de kosten van een lidmaatschap vind je op de Word lid pagina. Voor andere producten en diensten, neem alsjeblieft contact op.

 • Wat versta jij onder magie?

  Nou, ten eerste vind ik dat je niet teveel over magie moet willen praten. Taal is namelijk ontoereikend om magie echt te vatten. Over het algemeen roept elk antwoord weer een vraag op en je doet er nooit echt recht mee aan dit mooie, aan het leven ten grondslag liggende fenomeen. Omdat ik deze vraag vaak krijg, heb ik echter hier en daarnaast nog hier wel een poging gedaan om er in ieder geval iets over te schrijven. En daar hou ik het dan verder bij…

 • Waar heb jij je kennis vandaan?

  Waar niet zou misschien een betere vraag zijn. Ik ben in mijn leven op de meest onverwachte plekken de meest waardevolle kennis tegengekomen. Maar uiteraard heb ik ook opleidingen gevolgd, boeken gelezen en ervaringen opgedaan. Lees vooral mijn blog hierover.

 • Hoe is het vademecum tot stand gekomen?

  Het idee voor het vademecum komt voort uit een database die ik al vele jaren bijhoud en waarin ik regelmatig nieuwe dingen die ik heb geleerd in verwerk. Het is door de tijd heen een enorm ding geworden waarin allerlei aspecten van mijn kennis in staan en met elkaar verbonden zijn. Maar dit was altijd offline en alleen voor mij bestemd. Toen kwam de coronacrisis en kon ik mijn werk met andere mensen niet meer doen. Opeens had ik zeeën van tijd, tijd genoeg om een manier te zoeken om die kennis te delen met anderen. Ik ging in overleg met experts op dit gebied en het idee voor het vademecum was geboren.

  Maar eigenlijk begon het allemaal natuurlijk ver voordat ik ooit met databases leerde werken, want wat je in het vademecum terugvind gaat terug tot mijn vroege jeugd. Verder nog, het put namelijk uiteindelijk mede uit die enorme bron aan inherente kennis waar we allemaal toegang tot hebben. Hoe dies ook zij, het vademecum is het resultaat van decennia leren.

 • Hoe werkt het vademecum?

  Lees de handleiding over het vademecum om te weten te komen hoe het werkt.

 • Waarom kan ik niet alles zien in het plantenvademecum?

  Een groot deel van het vademecum en een deel van de blogs en pagina’s zit achter een ledenlogin. Voor minder dan twee koppen koffie per maand ben je al lid.

  Wil je van tevoren een idee krijgen wat je kunt verwachten van het vademecum? Lees dan de handleiding. Daar staan meteen screenshots in, zodat je kunt zien wat er nu nog verstopt zit.

  Lid worden doe je via de Word lid pagina. Volg de instructies en doorloop de stappen om het hele vademecum te kunnen zien. Ik hoop je snel aan de andere kant van de haag te zien!

 • Waarom is het een goed idee om lid te worden?

  Als je geïnteresseerd bent in de medicinale of magische eigenschappen of in de eetbaarheid van planten, of al deze dingen, dan heeft deze website een wereld aan informatie te bieden.

  De voordelen van een lidmaatschap zijn:

  • volledige toegang tot het vademecum met daarin diepgaande informatie over geneeskrachtige, magische en eetbare planten.
  • uitgebreid zoekbare database, waardoor je snel die informatie kunt vinden die je nodig hebt, waaronder zoeken op indicatie (oftewel aandoening of doel).
  • toegang tot aanvullende informatie over het gebruik van planten, natuurlijke geneeskunde en gezondheid in de breedste zin van het woord.
  • regelmatig nieuwe plantenmonografieën en/of andere interessante en relevante artikelen.

  En lid worden kost minder dan een kop koffie per maand! Lid worden kan via de Word lid-pagina. Volg de instructies en doorloop de stappen om het hele vademecum te zien. Ik hoop je snel aan de andere kant van de heg te zien!

 • Hoe word ik lid van de hagetisse site (zodat ik het vademecum en de verborgen content kan zien)?

  Lid worden doe je via de Word lid pagina. Volg de instructies en doorloop de stappen om het hele vademecum te kunnen zien. Ik hoop je snel aan de andere kant van de haag te zien!

  Wil je van tevoren een idee krijgen wat je kunt verwachten van het vademecum? Lees dan de handleiding. Daar staan meteen screenshots in, zodat je kunt zien wat er nu nog verstopt zit.

 • Ik wil graag meer weten over een plant die niet in het vademecum staat. Doe je ook verzoekjes?

  Verzoekjes zijn welkom. Ik vind het ook leuk om dan te horen waarom je juist meer wilt weten over deze plant. Het kan echter wel zijn dat het me niet meteen lukt om de plant in het vademecum op te nemen. Ik heb immers een masterplan waar de plant wel in moet passen. Maar neem vooral contact met me op. Wellicht staat de plant dan binnenkort in het vademecum.

 • Schrijf je ook op verzoek artikelen over jouw vakgebied?

  Jazeker. Ik schrijf graag, veel en ben er, naar het schijnt, best goed in. Van artikel tot blog tot compleet boek, ik heb het meermaals gedaan en sta open voor opdrachten. Neem vooral contact met me op voor de mogelijkheden.

 • Kunnen wij je inhuren voor een lezing of workshop?

  Ja, dat kan! Ik heb veel ervaringen in spreken voor grote groepen en het geven van lessen en workshops. Wist je dat ik zelfs een eerstegraads onderwijsbevoegdheid heb? Ik verzorg lezingen en workshops over een breed spectrum aan onderwerpen, omdat mijn kennis ook behoorlijk breed is. Lees hier meer over mijn achtergrond en neem vooral contact met me op om de mogelijkheden te bespreken.

 • Wat doe je precies tijdens een consult?

  Tijdens een consult leg jij een levensvraagstuk in de vorm van een hulpvraag of een uitdaging op tafel op het gebied van gezondheid, spiritualiteit, welbevinden of leefstijl. We gaan daar vervolgens gezamenlijk mee aan de slag. Ik doe dat door je een heleboel vragen te stellen. Sommigen daarvan zullen irrelevant lijken, maar je kunt erop vertrouwen, dat ze dat absoluut niet zijn. We gaan door deze vraag en antwoord sessie proberen tot de bodem van jouw vraagstuk te komen. Ik gebruik hiervoor een holistische aanpak, dat betekent dat ik naar jou als geheel kijk met mijn algehele kennis en vaardigheden.

  Nadat we in kaart hebben gebracht hoe jouw situatie in elkaar steekt gaan we een behandelplan maken. Dat behandelplan gaat jouw uitdaging aanpakken. Ik ga jou zo goed mogelijk vertellen wat we gaan doen, waarom we dat zo doen en wat je kunt verwachten. Vervolgens kun jij vragen stellen. Wellicht komen hier nog aanpassingen uit, waarna we het behandelplan vaststellen en een vervolgafspraak maken.

 • Wordt een consult vergoed door de zorgverzekering?

  Ik ben niet BIG geregistreerd en heb ervoor gekozen om niet langer aangesloten te zijn bij een beroepsvereniging voor complementaire geneeswijzen. Ik had in mijn ontwikkeling eerder last dan gemak van mijn voormalige beroepsvereniging, terwijl ik er heel veel geld voor moest betalen. Hierdoor worden de kosten van consulten bij mij niet vergoed, maar de andere kant van het verhaal is dat mijn consulten veel goedkoper zijn dan bij veel van mijn collega’s.

 • Zijn de consulten inclusief supplementen en/of andere hulpmiddelen?

  Nee, het genoemde tarief is alleen voor mijn tijd tijdens het consult. Mocht ik het verstandig voor jou vinden om bepaalde middelen te gaan gebruiken, dan komt dat voor jouw rekening. Je hebt uiteraard altijd de keuze om dit advies af te slaan.

 • Hoeveel consulten zijn er nodig om resultaat te krijgen?

  Je zult begrijpen dat ik hier geen eenduidig antwoord op kan geven, omdat het ene vraagstuk het andere niet is. Sommigen met een consult al voldoende materiaal om hun tanden in te zetten, anderen hebben regelmatige en intensieve begeleiding nodig en dan heb je nog alles daar tussenin.

 • Ik heb een korte en/of simpele vraag over een probleem dat ik heb. Kun je die voor mij per e-mail beantwoorden?

  Nee, dat kan niet. De ervaring leert mij dat een vraag op mijn vakgebied zelden simpel is. Het is niet voor niets dat heel veel mensen er niet komen met een 10 minuten bezoek aan een specialist. Dan gaat men gewoon niet diep genoeg. Een goed en ter zake doend antwoord vergt tijd.

  Daarnaast blijft het zelden bij één persoon met één simpele vraag. Want als ik dit voor één iemand doe, dan volgen er meer. Dus om te voorkomen dat ik het grootste deel van mijn dag doorbreng met het beantwoorden van dit soort vragen, doe ik het gewoon niet. Wel zo duidelijk. Je kunt natuurlijk altijd een afspraak voor een consult maken en dan kunnen we de tijd nemen om jouw situatie uitgebreid te bespreken.

 • Ik heb geen geld voor een consult. Kun je me toch helpen?

  Ik zou alles graag gratis kunnen doen. Echter, de kachel moet ook bij mij branden, dus ik moet wel degelijk rekenen voor mijn tijd, net als iedereen. En als ik dat niet zou doen zou ik mezelf niet op waarde schatten en dat is nooit goed. Een goed zelfbewustzijn start met jezelf niet te kort doen. Dus…

  Dat gezegd hebbende, ik ben altijd bereid om mee te denken. Misschien kunnen we het oplossen met een betalingsregeling. Of misschien heb je wel iets in de aanbieding hebt dat mij zou kunnen passen. Neem contact met me op om me de situatie voor te leggen. Misschien kunnen we tot een afspraak komen.

 • Mijn vraag staat er niet bij. Wat nu?

  Als je vraag over het vademecum gaat, wil ik je wel vragen om eerst te kijken of het antwoord soms in de handleiding staat. Gaat het over consulten, dan kun je eerst nog even hier kijken. Vragen over mijn achtergrond worden vaak alsnog hier beantwoord. Als je het antwoord op jouw vraag dan nog steeds niet hebt kunnen vinden, kun je natuurlijk altijd contact met me opnemen.

Het is niet toegestaan inhoud te kopiëren