Wat is een hagetisse?

Hagetisse (of haegtisse, haegtis of haegtesse) is een oud Germaans word. Het betekent zoveel als heggenvrouw, waarbij ‘vrouw’ refereert aan niet zomaar een vrouw, maar een krachtige en machtige vrouw, een magische vrouw. Hage of Haeg betekent heg, dichte begroeiing op een grens, terwijl tisse van het woord dis (meervoud disir) afstamt en letterlijk ‘dame’ betekende, maar ook de connotatie geest, godin en tovenares had.

Door de tijd en omstandigheden heen verdween de hagetisse in de schaduwen van onze samenleving. Met haar verloren we het contact met de aarde om ons heen en de magie die zij ons biedt. De consequenties zijn rampzalig en maken ons mensen letterlijk ziek en ongelukkig. Het is tijd om de hagetisse in ere te herstellen. Mens en aarde hebben haar nodig…

De hagetisse is een wijze vrouw, een plantenkenner, een holistisch genezer. Ze was vroeger de vrouw die aan de rand van de beschaving woonde en die je raadpleegde wanneer je ziek was, maar ook als je een ander probleem had dat niet makkelijk op conventionele wijze op te lossen was. Ze is ook de vrouw die zich tussen de werelden beweegt, deze wereld en die van de mysteriƫn. Vandaar heggenvrouw of heggenrijder. Een heg werd traditioneel gezien als een poort naar de Andere Wereld. Het is waar het zichtbare eindigde en het onzichtbare begon.

Zoals sommigen van jullie zich vast al realiseerde, komt deze omschrijving ook overeen met die van de wijze vrouw of heks. De eerste titel past me prima. Ik zou mezelf echter niet snel een heks noemen vanwege de negatieve bijsmaak die het woord door de tijd heen onterecht gekregen heeft.

Wil je meer over mijzelf weten? Lees dan deze pagina…