Farmacie Header Image

Hashtags voor deze post, hashtags voor deze plant:

Instagram hashtags

Facebook hastags

waterkers - nasturtium officinale - bloem en blad

Waterkers, witte, Nasturtium officinale

Ik ben dol op waterkers. De pittige, verfijnde smaak past in zoveel gerechten en het zit ook nog eens bomvol nutriënten. Vroeger kon je dit plantje makkelijk in het wild vinden in Nederland, maar dat is helaas tegenwoordig niet meer zo. Dat is ontzettend jammer want van het vroege voorjaar tot in het najaar kun je verschillende onderdelen van dit plantje eten.

Geneeskrachtige eigenschappen van witte waterkers, Nasturtium officinale

Gezien het hoge nutriëntengehalte van waterkers is het niet zo vreemd dat dit een uitstekende plant is om te gebruiken bij vermoeidheid en herstel na ziekte. De leverondersteunende werking maakt het extra geschikt hiervoor, net als voor gebruik bij reinigingskuren en andere aandoeningen waarbij een zuiverende werking goed van pas komt. Denk bijvoorbeeld aan eczeem en acne. Wat minder bekend is de preventieve werking tegen een breed spectrum aan kankervormen.

Magische eigenschappen van deze waterplant

Waterkers wordt genoemd in een aantal recepten voor heksenzalf. Waarom is niet helemaal duidelijk. Logischer is de toepassing als beschermer van diegenen die over het water moeten. Daarnaast wordt deze plant op meerdere manieren gebruikt bij divinatie. Het opent, onder andere, het derde oog en het roept om voorspellende dromen op. Als waterplant is witte waterkers verbonden met de maan.

Botanische beschrijving Witte waterkers, Nasturtium officinale

Waterkers is een kleine, kruipende, groenblijvende plant die in of praktisch in het water groeit die tot 90 cm lang of hoog wordt. De stengel is hol en vlezig en drijft. Bij de knopen ontstaan makkelijk dunne witte bijwortels. De kale bladeren zijn oneven geveerd met 5 tot 13 eironde deelblaadjes. Ze zijn donkergroen van kleur, vlezig en sappig. Het topblad is vaak hartvormig, maar kan ook eirond zijn.
De witte bloemen zijn klein, maximaal 1 cm in doorsnee, en groeien in een dichte tros. Ze bloeien van april tot augustus. De helmhokjes zijn geel. Na de bloei verschijnen de lange, smalle hauwen met daarin 2 rijen zaden.

Bijzonderheden

Alleen plukken als de plant in stromend water groeit en niet in de buurt van vee omdat er dan parasieten in kunnen zitten.
Werd al door Hippocrates – die van de eed die onze artsen nog steeds afleggen – gebruikt als geneeskrachtig kruid.
De oude Romeinen dachten dat waterkers psychische aandoeningen kon oplossen.
Het aanbrengen van gekneusde waterkersbladeren helpt tegen huidverkleuringen. Men gebruikte het vroeger nog al eens om van sproeten af te komen.
Ook bekend onder de Latijnse naam Rorippa nasturtium-aquaticum

Het is niet toegestaan inhoud te kopiëren

 

Word gratis lid

en zie verborgen content

Waterkers, witte, Nasturtium officinale image