Farmacie Header Image

Hashtags voor deze post, hashtags voor deze plant:

Instagram hashtags

Facebook hastags

zwarte bes - ribes nigrum - bes en blad

Zwarte bes, Ribes nigrum

Soms heb je van die planten die het nuttige en het aangename perfect verenigen. Wat mij betreft, is zwarte bes, Ribus nigrum, zo’n plant. Ik ben namelijk echt dol op bessen in alle soorten en maten, zelfs deze, die niet iedereen kan waarderen. Bessen zijn sowieso gezond, maar deze bessenplant heeft extra fijne eigenschappen. Zwarte bes werkt namelijk regulerend op je bijnier en heeft daarom het vermogen om processen, waarbij cortisol nodig is om ze goed af te ronden, te bevorderen. En dat zijn er nogal wat. Eigenlijk elke aandoening waarbij een ontstekingsbeeld of stressreactie te lang doorgaat, is een kandidaat voor behandeling met zwarte bes.

Geneeskrachtige eigenschappen van zwarte bes, Ribes nigrum

Maar deze plant kan nog veel meer. Ze beschermt bloedvaten op allerlei manieren en  beschermt de urinewegen. Ze heeft invloed op hormonale aandoeningen en op de huid. Je gaat er zelfs beter van zien. En nu heb ik er zomaar wat geneeskrachtige eigenschappen uitgepikt. Zwarte bes kan namelijk echt Heel Veel. En dat heeft ook van alles te maken met het feit dat deze plant zowel omega 6 (GLA) als omega 3 (ALA) vetzuren in een gunstige verhouding bevat.

Magische werking en meer

Als het gaat om magische eigenschappen is er niet veel overgeleverd over het gebruik van deze plant in het verleden. Bekend is dat de bessen werden gebruikt om moed te verzamelen, vooral voor diegenen die op een eenzame tocht of queeste gaan. Daarnaast staat het symbool voor overvloed en is daarom bruikbaar bij magisch werk dat daarmee te maken heeft. En natuurlijk is deze struik eetbaar, al vindt lang niet iedereen deze bes lekker.

Botanische beschrijving Zwarte bes, Ribes nigrum of Cassis nigrum

Zwarte bes is een grote (tot een meter of 2) en breed uitgroeiende houtige struik. De takken hebben geen stekels of doorns. De bladeren staan verspreid en zijn handvormig met 3 tot 6 lobben. In april en mei bloeit de struik met kleine, meerzijdig symmetrische klokvormige bloemen met 5 kelkbladeren en kroonbladeren, die in trossen van 4 tot 10 bloemen groeien.
Na de bloei vormen deze bloemen zich tot de bessen. De bessen zijn in het begin groen van kleur en gaan gedurende het rijpingsproces van rood naar uiteindelijk zwart. Ze zijn rijp in juli of augustus en zijn dan uiteindelijk tot 1,5 cm groot.

Bijzonderheden

Zwarte bessen worden weliswaar op redelijk grote schaal geteeld, toch zie je ze vrijwel nooit in de groenteafdelingen of -winkels. De hele oogst gaat meestal naar fabrikanten die er van alles van maken, van geneesmiddelen tot likeuren. De meeste mensen vinden de bes ook te zuur voor consumptie. De smaak verandert na ingevroren te zijn geweest.
Zwarte bes is niet inheems in het noordwesten van Europa, maar wordt al heel lang hier gekweekt en gebruikt.
Je kunt het blad van zwarte bes gebruiken als een soort van thee.

Het is niet toegestaan inhoud te kopiëren

 

Word gratis lid

en zie verborgen content

Zwarte bes, Ribes nigrum image