Farmacie Header Image

Hashtags voor deze post, hashtags voor deze plant:

Instagram hashtags

Facebook hastags

  • #absinth
  • #alsem
  • #alternatievegeneeskunde
  • #alternatievegeneeswijze
  • #artemisia
  • #geneeskrachtigekruiden
  • #heggenrijder
  • #kruidenheks
  • #magischekruiden
  • #natuurgeneeskunde
alsem - artemisia absinthium - gedroogd kruid

Alsem, absint, Artemisia absinthium L.

Ik persoonlijk vind alsem, Artemisia absinthium, een prachtige plant met haar fijne grijsgroene massa aan bladeren, maar velen zouden deze plant niet in hun tuin zetten omdat ze niet heel uitbundig bloeit. Ze zouden waarschijnlijk wel van gedachten veranderen als ze zouden weten dat deze plant heel geneeskrachtig en buitengewoon magisch is. Dit geldt ook voor haar zusje bijvoet, maar alsem is nog net wat krachtiger. Een monografie over deze plant mag in ieder geval niet ontbreken in mijn plantenvademecum.

Geneeskrachtige eigenschappen van alsem, Artemisia absinthium

Tijdens de uitbraak van het coronavirus werd een van deze planten naar voren geschoven als een goede helper tegen dit virus. Niet voor niets, want alsem heeft een krachtige antivirale en antibacteriële werking.  Maar dat is niet alles. De plant is vooral bekend vanwege haar werking op de spijsvertering en wordt daarom regelmatig in kruidenbitters aangetroffen. Wat niet iedereen weet is dat alsem ook kan helpen bij zenuwaandoeningen, depressiviteit, menstruatieproblemen en meer.

Magische eigenschappen van absint

Magisch gezien moet alsem het hebben van zijn hallucinogene kwaliteiten. De alcoholische drank absint, bekend vanwege haar vermogen je in hoger sferen te brengen, wordt ervan gemaakt. Niet verrassend dat het een ingrediënt van heksenzalf is en gebruikt wordt bij divinatie. Het wordt ook gebruikt in beschermende magie. Minder bekend is haar werking bij vruchtbaarheidsmagie.

Botanische beschrijving Alsem, Artemisia absinthium L.

Alsem staat op een houtachtige wortelstok en verspreidt zich door rizomen. Daaruit groeien houtige, stevige en wijdvertakte, grijzige stengels waardoor de plant, zeker met haar flinke hoogte, bijna een struik lijkt. De bladeren zijn grijsgroen aan de bovenkant en grauwwit aan de onderkant met een viltige kwaliteit als je ze aanraakt. De vorm van de bladeren is driemaal diep ingesneden. De bloemen zijn geel, klein en bolvormig en bestaan uit talrijke buisbloempjes. De plant ruikt lekker en smaakt bitter.

Bijzonderheden

De drank Absint is genoemd naar en gemaakt van deze plant. De drank is lange tijd verboden geweest in Europa, maar is inmiddels vrijwel overal weer te koop. De reden waarom hij verboden was, was de vermeende toxiciteit bij overconsumptie van de drank. Dit bleek later echter schromelijk overdreven en de meeste kwalijke effecten konden net zo goed door de alcohol zelf komen. Een andere naam voor absint is de Groene Fee, omdat vele kunstenaars er hun inspiratie aan toeschreven.

Het is niet toegestaan inhoud te kopiëren

 

Word gratis lid

en zie verborgen content

Alsem, absint, Artemisia absinthium L. image