orthomoleculaire geneeskunde in de praktijk

Orthomoleculaire geneeskunde

Kom op deze pagina meer te weten over wat orthomoleculaire geneeskunde nu eigenlijk is. De term ‘orthomoleculair’ werd voor het eerst gebruikt in 1968, door Nobelprijswinnaar professor Linus Pauling. Orthos komt uit het Grieks en betekent ‘juist, recht of gezond’, en moleculair staat voor ‘de moleculen betreffende’. Oftewel, zorgen voor gezonde moleculen.

Een orthomoleculair geneeskundige streeft er uiteindelijk naar om al die cellen, waaruit een mens bestaat, te voorzien van de juiste (voedings)stoffen, waardoor deze goed functioneren of weer goed gaan functioneren.

Terug naar gezondheid met orthomoleculaire geneeskunde

Dit is nog niet zo eenvoudig als het klinkt. Door de tijd heen zijn we behoorlijk ver verwijderd geraakt van de leefomstandigheden, waarvoor ons lichaam gebouwd is. We eten te veel, te vaak, of de verkeerde dingen. We bewegen te weinig, helemaal niet of niet op de juiste manier. Door allerlei factoren ondervinden we stress en krijgen we gifstoffen binnen. En dat soms al generaties lang. Dan is het niet vreemd dat we klachten krijgen. Vaak weten we niet eens waar onze klachten uit voortkomen. Orthomoleculaire geneeskunde kan hierbij uitkomst bieden en u terug naar gezondheid helpen.

Voeding

Om gezond te kunnen zijn hebben we de juiste voedingsstoffen nodig. Ons lichaam is immers opgebouwd uit deze voedingsstoffen en maakt gebruik van allerlei processen waarbij deze voedingsstoffen nodig zijn. Het gaat hierbij om macronutriënten (zoals eiwitten, vetzuren, koolhydraten) en micronutriënten (zoals vitamines, mineralen en sporenelementen). Niet alleen hebben we deze voedingsstoffen nodig, we hebben ze in de juiste verhoudingen nodig. En juist dat laatste is vaak een probleem. Daarnaast moeten we uitkijken dat we niet teveel anti-nutriënten binnen krijgen, stoffen die een juiste voeding juist in de weg staan. In de orthomoleculaire geneeskunde is het op orde krijgen van de voeding prioriteit nummer 1.

Beweging

Zonder voldoende beweging is een goede gezondheid niet mogelijk. Te veel of verkeerde beweging staat een goede gezondheid echter ook in de weg. De juiste beweging in de juiste dosering op de juiste wijze (en dit kan uiteraard per persoon en omstandigheid verschillen) is onderdeel van orthomoleculaire therapie.

Omstandigheden

Niet alleen zijn onze leefomstandigheden in het algemeen enorm veranderd en strijdig met de omstandigheden waarvoor wij ‘ontworpen’ zijn, ook kunnen onze persoonlijke omstandigheden zorgen voor gezondheidsproblemen. Bewustwording van stresserende factoren kan een belangrijke schakel blijken tijdens een orthomoleculaire behandeling.

Supplementen en fytotherapeutische middelen

Het gebruik van supplementen en fytotherapie is nooit een doel op zich, maar vaak is het in eerste instantie wel nodig om een cirkel te doorbreken, tekorten op te lossen en evenwichten te herstellen. Van een aantal stoffen, zoals bijvoorbeeld vitamine D, is ondertussen wel duidelijk dat het vrijwel onmogelijk is hier in onze maatschappij voldoende van binnen te krijgen. De orthomoleculaire geneeskunde zal je helpen een goede basis te creëren waarop je jouw gezondheid kunt bouwen.