over hagetisse Emma, wise woman

Over Emma

Laten we beginnen met de basis: mijn naam is Emma, ik ben een hagetisse en ik bewandel deze aarde sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw. Ik ben geboren en getogen in Nederland en ben voornamelijk Nederlands met wat Keltisch en Noords bloed. Ik woon niet continu in Nederland. Het zal altijd thuis zijn en ik ben er regelmatig. Maar door de drukte, geluids- en lichtvervuiling moet ik af en toe weg. Ik ga daarom regelmatig naar plekken waar een mens zich nietig kan voelen. Ik ben van nature een reiziger. Al vind ik het fijn een plek te hebben die ik thuis kan noemen, ik hou er niet van altijd op dezelfde plaats vast te zitten.

Een onlosmakelijk onderdeel van de aarde

Zolang ik me kan herinneren ben ik al gefascineerd door de aarde om me heen. Ik gebruik expres het woord ‘aarde’; ik bedoelde daar niet ‘wereld’ mee. De wereld is letterlijk het geheel van de door mensen gecreëerde maatschappij, terwijl de aarde uit de hele planeet en alles wat daarop bestaat. Vanaf jonge leeftijd leerde ik dat er meer was aan deze levende en ademende entiteit dan de meeste mensen om me heen leken te bevatten. Ik zag dat het leven uit meer bestond dan waarvan de meeste mensen zich bewust waren. Ik zag ook dat wij een onlosmakelijk deel zijn van dit levende en ademende geheel en voelde dat hoe verder we ons losmaakten hiervan hoe meer meer schade we opliepen.

Mijn belangrijkste taak vind ik het begeleiden van mensen die het vertrouwen in zichzelf willen, in zowel hoofd, hart als lijf. Ze helpen alle verhalen, aangeleerd door opvoeding en culturele kaders, te doorzien voor wat ze zijn, de stem van hun eigen intuïtie weer te herkennen en de kracht te vinden die te volgen.

Het leven is magisch

We kennen allemaal wel voorbeelden van dat ongrijpbare element in het leven dat de sleutel tot alles lijkt te zijn. Die factor die je niet helemaal kunt begrijpen, maar die alles wat we denken te weten uitdaagt en verandert. Sommige mensen noemen het toeval. Alsof dat bestaat… Anderen noemen het kwantumfysica, weer anderen zien er een wonderbaarlijke goddelijkheid in. En dan zijn er diegenen die het hekserij, magie of tovenarij noemen. Hoe je het ook wilt noemen, het is een kracht die zonder twijfel bestaat. Ik wist en voelde het toen ik een klein meisje was, struinend door de bossages langs de rivier waar we bij in de buurt woonden, en ik weet en voel het nu.

Magie is niet iets wat ik af en toe gebruik, wat ik in- en uitschakel. Het is geïntegreerd in elk onderdeel van mijn leven en wezen. Dus ook in mijn wijzevrouwenpraktijk. Het is juist de sleutel tot succes in mijn behandelkamer. Juist die diepe verbondenheid die magisch inzicht geeft, heeft me de gereedschappen gegeven die ervoor zorgen dat ik tot de kern van een probleem kan doordringen. Toegegeven, ik heb getwijfeld of ik het woord magie op deze site moest gebruiken. Maar het is zo belangrijk, ik heb er zelfs een artikel gewijd.

De ultieme kennis door inclinatie, talent, studie en heel, heel veel hard werken

Hoe ik een hagetisse ben geworden? Ten eerste door open te staan en dat te blijven – alhoewel dat laatste af en toe best een strijd is geweest, opgroeiend in deze maatschappij. Maar een wise woman worden was mijn lot. Het moest en zou gebeuren. Van jongs af aan nam ik gretig alles in me op wat met de aarde en genezen – in de breedste zin van het woord – te maken had.

Ik kwam de juiste bronnen en mensen tegen en zoog alle wijsheid, die me aangeboden werd, dankbaar op. Ik studeerde kruidengeneeskunde, plantkunde, de werking van de natuur in al haar facetten, permacultuur. Nadat ik mijn medische basisopleiding had afgerond, ben ik in allerlei soorten natuurlijke geneeskunde gedoken, zoals orthomoleculaire geneeskunde, kPNI, MBSR, Healing with the Arts (voor welke opleiding ik een tijdlang mentor was) en verschillende existentialistische psychotherapeutische methodes. Maar ik verslond ook andere, niet de meest voor de hand liggende, maar zeer verwante soorten kennis. Zoals hoe wij mensen communiceren én hoe wij leren, filosofie, archeologie, geschiedenis, folklore, mijn eigen wortels. Ik ben ook een gediplomeerd leraar, gespecialiseerd in meervoudige intelligentie theorie.

Oude en nieuwe wijsheid in het leven van mensen brengen

Ik ben zelf het levende bewijs van de effectiviteit van mijn methode. Vroeger – het lijkt ondertussen wel een vorig leven – droeg ik het stempel chronisch ziek en kreeg ik te horen dat ik moest accepteren dat ik niet alles zouden kunnen. Door mijn beperkende gedachten en overtuigingen was ik ervan overtuigd dat ik mijn hart niet zou kunnen volgen en doen wat ik echt wilde. Ik moest alle verhalen ontmantelen die ik als de waarheid was gaan zien. Ik leerde mezelf weer volledig te vertrouwen. En hier ben ik, gezond en gelukkig, zonder medicijnen (zelfs geen paracetamol), in staat om gemakkelijk door het leven te bewegen en mijn ware pad te volgen.

Alweer meer dan een decennium geleden begon ik zelf mensen te begeleiden naar een gezonder en gelukkiger leven. Ik gebruik hiervoor oude en nieuwe kennis en wijsheid. Het woord ‘begeleiden’ is hierbij doelbewust gekozen. Ik ben er voor iedereen die zelf de controle over haar leven wil terugkrijgen. Wie op zoek is naar iemand die zaken voor haar oplost, kan beter iemand anders zoeken. Diegenen die klaar zijn om dit pad te gaan bewandelen en/of de soort hulp die ik kan geven kunnen gebruiken, zullen zich herkennen in bovenstaande woorden. Ben jij een van hen en wil je ervoor gaan? Neem contact met me op voor een afspraak. Wil je meer weten over wat ik precies doe? Kijk dan hier.