Farmacie Header Image

Hashtags voor deze post, hashtags voor deze plant:

Instagram hashtags

Facebook hastags

lavendel - lavandula angustifolia - hele plant

Lavendel, Lavandula angustifolia

De eerste plant van dit jaar is meteen een knaller! Lavendel, Lavandula angustifolia, is zo veelzijdig, deze plant moet je gewoon in je tuin hebben staan. Als het niet is vanwege de vele toepassingen – geneeskracht, magie, eetbaarheid – dan wel vanwege alle insecten die je er blij mee maakt. Voor mij is haar mooie kleur en heerlijke geur op zich al een belangrijke reden om deze plant regelmatig te gebruiken.

Medicinale eigenschappen van lavendel, Lavandula angustifolia

Laten we beginnen met de geneeskrachtige werking. Zowel inwendig als uitwendig heeft lavendel vele belangrijke toepassingen. Lavendel werkt helend op vele huidaandoeningen, pijnen en krampen. Haar gunstige invloed op nerveuze aandoeningen is legendarisch en haar uitwerking op de spijsvertering is aanzienlijk. Veel mensen hebben al verlichting gevonden door haar werking op de longen. En het is geweldig voor je haar!

Magische werking en meer

Haar magische eigenschappen zijn breed te noemen, maar de fijnste toepassing voor mij is toch wel haar ondersteunende kracht tijdens magisch werk van elke soort. Lavendel werkt ook beschermend, ze houdt kwade krachten op een afstand. Een andere bekende toepassing is liefdesmagie. Maar er is nog veel meer. Zo zorgt ze ervoor dat de motten jouw mooie truien links laten liggen. Lees deze monografie om de rest te ontdekken.

Botanische beschrijving Lavendel, Lavandula angustifolia, Lavandula officinalis

Lavendel is een struik met houtachtige stengels. Lavendel kan wel 30 jaar oud worden en als ze met rust gelaten wordt kan ze wel richting de 2 meter hoogte gaan. Haar wortelstelsel gaat behoorlijk diep, hetgeen ook wel nodig is als je vaak in droge omgevingen staat.
De bladeren zijn, okselstandig, tegenoverstaand, smal en langwerpig van vorm, tot 4 cm lang. Zowel takken als bladeren zijn grijsgroen van kleur. De bladeren bevinden zich vooral onderaan de stengel en komen naar het einde toe steeds minder voor. De bladeren beschermen zichzelf tegen uitdrogen door de beharing aan de onderkant van de blaadjes en doordat de bladeren licht kunnen terug krullen.
Aan het einde van de stengel staat de bloeiwijze, een eindstandige schijnaar met blauwpaarse buisvormige bloemetjes. De kleur van de bloemen worden beïnvloed door de hoeveelheid en intensiteit van de zon. Na de bloei ontstaat een dopvrucht met 4 kleine nootjes.

Bijzonderheden

Lavendel in de klerenkast verdrijft ongedierte, inclusief motten en luizen.
Ik heb meestal een flesje lavendelolie bij me als ik onderweg ben. Hiermee kan ik snel een wondje ontsmetten.
Lavendel wordt al duizenden jaren als parfum gebruikt.
Prostituees parfumeerden zich in de oudheid flink met lavendel omdat dit magisch mannen zou aantrekken. Hierdoor werd overdadig gebruik van lavendel automatisch geassocieerd met de betaalde liefde en gebruikt om prostituees te identificeren.
In de renaissance was dit compleet omgedraaid. Toen werd lavendel gebruikt om de kuisheid van een vrouw te beschermen.

Het is niet toegestaan inhoud te kopiëren

 

Word gratis lid

en zie verborgen content

Lavendel, Lavandula angustifolia image