Farmacie Header Image

Hashtags voor deze post, hashtags voor deze plant:

Instagram hashtags

Facebook hastags

brunel - prunella vulgaris - bloem

Brunel, gewone, Prunella vulgaris

Een geweldige plant die ik vaak mis in kruidenboeken is de gewone brunel, Prunella vulgaris. En dat voor plant die in het Engels heal-all genoemd wordt. Misschien juist omdat het niet zo’n hele opvallende of zeldzame plant is? Ik ben persoonlijk echter een groot fan van het gebruik van planten die je gewoon in het wild kunt vinden. Die je niet per se in een tuin hoeft te cultiveren. Zeker als die plant ook nog al eeuwen over de hele wereld als geneeskruid gebruikt wordt. Brunel is er zo eentje.

Medicinale werking van brunel, Prunella vulgaris

Maar ik teken bij deze dan ook meteen de kanttekening aan dat de in deze monografie beschreven gebruiken niet altijd wetenschappelijk bewezen zijn. Ze zijn vaak onderbouwd door eeuwenlang volksgebruik en ervaringen van de vele wise women in wiens voetsporen ik treedt. Zij gebruikten brunel inwendig en uitwendig. Dat laatste onder andere vanwege haar bloedstelpende en wondhelende eigenschappen. Inwendig kan brunel breed ingezet worden. Enkele voorbeelden zijn aandoeningen aan het spijsverteringsstelsel, maar ook aan de luchtwegen en urinewegen.

Magische eigenschappen van brunel

Magisch gezien is brunel een plant die je kunt aanwenden voor alles wat gemoedsrust en bescherming biedt. Denk aan bijvoorbeeld bescherming van je huis, van jezelf in tijden van veel stress, maar ook voor het goed houden van een relatie. Kortom, brunel is een onopvallende plant met opvallend veel heilzame werkingen.

Botanische beschrijving Brunel, gewone, Prunella vulgaris

Brunel is een kruipende plant. De stengel is liggend, vertakt en vierkantig met daaraan kruisgewijs geplaatste langwerpige tot eironde bladeren. De bladeren zijn lichtbehaard en hebben een gave tot licht gekartelde rand. Ze zijn middengroen van kleur met een iets rode verkleuring naar de punt toe.
Naar het einde toe is de stengel opstijgend en daar groeit de eindstandige bloeiwijze in de vorm van een schijnaar die bestaat uit meerdere schijnkransen van 2 tot 6 bloemen. De bloemen zijn paars en hebben twee lippen.
Voor en na de bloei, als er geen bloemen zijn, heeft de bloeiwijze iets weg van een bijenkorf, vandaar de volksnaam.

Bijzonderheden

Ik schreef eerder dat brunel onopvallend is en dat is grotendeels ook zo. Het is geen plant die direct in het oog springt. Zodra je er echter meer bij elkaar hebt staan wordt dat al snel anders. Bijen en andere insecten zijn namelijk dol op brunel, waardoor het, daar waar veel brunellen bij elkaar staan, het een waar zoemend feest wordt.
Brunel is een van die planten die in zo’n beetje elke geneeskundige traditie gebruikt werd of wordt. Dat alleen is al reden om deze plant in ere te houden: blijkbaar kwamen zo’n beetje alle volkeren er onafhankelijk van elkaar achter dat dit een hele bruikbare bondgenoot is.

Het is niet toegestaan inhoud te kopiëren

 

Word gratis lid

en zie verborgen content

Brunel, gewone, Prunella vulgaris image