Farmacie Header Image

Hashtags voor deze post, hashtags voor deze plant:

Instagram hashtags

Facebook hastags

agrimonie - agrimonia eupatoria - bloem en aar

Agrimonie, gewone, Agrimonia eupatoria L.

Gewone Agrimonie heet deze plant, maar zo gewoon is hij niet. Agrimonie, Agrimonia eupatoria, is ontzettend veelzijdig als het aankomt op geneeskrachtige en magische werking en hij is nog eetbaar ook.

Medicinale werking van agrimonie, Agrimonia eupatoria

Je komt deze plant je nog wel eens langs de rivieren tegen, vrolijk wuivend met de lange aren vol gele bloemen. Het is een fijne plant om in je arsenaal te hebben als je regelmatig met spijsverteringsproblemen te maken hebt. Agrimonie ondersteunt van mond tot kont. Het is daarnaast een uitstekende bondgenoot bij aandoeningen aan de mond, keel en stembanden. Interessant is ook zijn werking bij beide types diabetes en bijwerkingen daarvan.

Magische eigenschappen van deze prachtige plant

Magisch gezien is het bruikbaar om vloeken en vervloekingen om te keren. Agrimonie verbreekt niet alleen een vloek, maar stuurt hem meteen terug naar de afzender. Het beschermt daarnaast tegen negatieve energieën, geesten en wezens van niet-menselijke aard. En heb je last van slapeloosheid? Dan is dit jouw jouw nieuwe beste vriendin. Maar je moet wel even zorgen dat iemand haar weer onder je kussen vandaan haalt, want anders blijf je slapen…

Zoals reeds gezegd is agrimonie eetbaar. Meerdere onderdelen van deze plant zelfs. Interessant is ook het feit dat hij vitamine K bevat.

Botanische beschrijving Gewone agrimonie, Agrimonia eupatoria L.

Overblijvende plant die wel 1,5 meter hoog kan worden. Bloeit in lange aarvormige trossen op een slappe stengel, waardoor een agrimonie in volle bloei vaak naar de zijkant zakt. Bloemen zijn 5 tot 8 mm groot, geel van kleur met 5 bloemblaadjes en ruiken een beetje naar abrikozen. De aar bloeit van beneden naar boven. De vruchten zijn borstelig, waardoor ze klitten en daardoor makkelijk in vachten blijven hangen. Dat is meteen hoe ze zich verplaatsen. De stengel is ruwharig met afwisselend grote en kleine geveerde bladeren, die van boven donkergroen en van onder grijsgroen en behaard zijn. De wortel is klein, krom, kruipend met veel wortelharen.

Bijzonderheden

De gewone agrimonie dankt haar soortnaam, Eupatoria, aan koning Mithridates Eupator van Pontus, die de medicinale werking van deze plant ontdekt zou hebben. De plant is dan ook al heel lang in gebruik als geneeskrachtige plant. Dioscorides en Galenus prezen de plant al.
Je kunt de wortel gebruiken om gele verf te maken.

Het is niet toegestaan inhoud te kopiëren

 

Word gratis lid

en zie verborgen content

Agrimonie, gewone, Agrimonia eupatoria L. image