Farmacie Header Image

Hashtags voor deze post, hashtags voor deze plant:

Instagram hashtags

Facebook hastags

goudsbloem - calendula officinalis - bloem en vlinder

Goudsbloem, Calendula officinalis

Goudsbloem, Calendula officinalis, geeft ons altijd nog een laatste zonnegroet voor we de winter in gaan. Deze vrolijke plant blijft dapper doorbloeien tot het moment dat er echt nachtvorst komt. Ze is beroemd om haar helende werking op huidaandoeningen, zoals acne en allerlei andere huidproblemen. Toen mijn echtgenoot nog gladgeschoren door het leven ging, gebruikte hij altijd een balsem met goudsbloem. Een monografie van deze volhouder mag zeker niet ontbrekend in dit plantenvademecum.

Meer geneeskrachtige eigenschappen van goudsbloem, Calendula officinalis

Maar het is niet alleen de huid die baat heeft bij het gebruik van goudsbloem. Wat minder mensen weten is dat dit kruid een brede werking op de spijsvertering heeft, kan helpen bij menstruele ongemakken, waaronder het beruchte PMS, de doorstroming van aderen en lymfevaten bevordert en ook nog eens ontspannend en kalmerend werkt. Ze is zeker weten een fijne bondgenoot om te hebben.

Magische werking van dit kruid

Dat geldt ook voor haar magische eigenschappen. Aan deze warme plant worden zoveel magische effecten toegedicht dat ik er hier slechts een aantal zal noemen en de rest voor het Magische werking deel zal moeten overlaten. Zo heeft goudsbloem een brede beschermende werking. Ze is tevens krachtig bij divinatie en liefdesmagie. En natuurlijk is dit een van de aangewezen planten om te gebruiken bij alle magie die met de zon te maken heeft.

Botanische beschrijving Goudsbloem, Calendula officinalis L.

Goudsbloem heeft een gedraaide spoelvormige penwortel. Ze vertakt zich vanaf haar basis en heeft stengels die lichtgroen, licht behaard en met klierharen bezet zijn. De bladeren zijn aan de onderkant van de plant spatelvormig en bovenaan de plant lancetvormig. Ze zijn afwisselend geplaatst, groen, donzig behaard en gaaf gerand.
De bloem is alleenstaand, eindstandig en kunnen wel tot 7 cm in diameter zijn. Ze bestaat uit lintbloemen die in 1 of 2 rijen geplaatst zijn. In het midden vind je buisbloemen die iets donkerder dan de lintbloemen tot donkerbruin zijn. Na de bloei verschijnen vele lichtbruine, harige zaadjes, die nogal grillig van vorm kunnen zijn, in het hart van de bloem.

Bijzonderheden

Gecultiveerde afstammeling van de wilde Calendula arvensis.
De bloemen zijn open van zonsopgang tot zonsondergang. Naar het schijnt voorspellen goudsbloemen die om 7 uur ‘s ochtends nog dicht zijn een sombere, regenachtige dag.
Er zijn meerdere mythes over het ontstaan van de naam Calendula. De meesten gaan over tragische liefdesgeschiedenissen, waarbij de liefde of onbeantwoord werd of de geliefde overleed.

Het is niet toegestaan inhoud te kopiëren

 

Word gratis lid

en zie verborgen content





Goudsbloem, Calendula officinalis image