Farmacie Header Image

Hashtags voor deze post, hashtags voor deze plant:

Instagram hashtags

Facebook hastags

pepermunt - mentha piperita - blad in pot

Pepermunt, Mentha piperita L

Geloof het of niet, maar er zijn tegenwoordig mensen die denken dat pepermunt niets anders dan een wit, rond en plat snoepje is. Frappant is daarbij dat velen zo’n snoepje na het eten nemen. Is het instinct? Feit is namelijk dat pepermunt, Mentha piperita, een plant is met een krachtige werking op het spijsverteringssysteem.

Geneeskrachtige eigenschappen van pepermunt, Mentha piperita

Maar pepermunt heeft nog veel meer medicinale eigenschappen. Het heeft, naast de spijsverteringsfunctie, een gunstige invloed op vele organen die met de spijsvertering in verband staan. Zelfs zo dat het een belangrijk natuurlijk middel is tegen pijnlijke maag-darmaandoeningen zoals maagzweren en darmzweren. Maar het doet nog veel meer. Het werkt tegen hoofdpijn, luchtwegaandoeningen, griep en zelfs menstruatieklachten. En dat is nog maar een kleine selectie uit de aanwendingen van deze plant.

Magische toepassingen van dit frisse kruid

De lijst van magische aanwendingen is evengoed behoorlijk lang. Wat dacht je van bescherming tijden het reizen, het geven van gezondheid en het opwekken van lust. Pepermunt heeft ook het magische vermogen om geluk en geld in je leven te brengen. Wat deze plant allemaal kan en hoe dan? Lees er over in de rest van deze plantenmonografie.

Botanische beschrijving Pepermunt, Mentha piperita

Pepermunt staat op een kruipende wortelstok. De wortelstok heeft knopen van waaruit uitlopers gevormd worden. Pepermunt is dan ook een woekerende plant. De stengels zijn vierkant, licht behaard en roodpaars van kleur. De bladeren zijn eirond, tegenoverstaand met een gezaagde rand. Ze zijn ongeveer 8 centimeter lang en donkergroen van kleur met soms een roodpaarse aanzetting.
Pepermunt heeft bloemen die in eindstandige schijnaren staan. De bloemen zijn roze tot lila van kleur met 4 uitstekende meeldraden. De bloemen hebben echter niets met de voortplanting van doen, want deze zijn steriel.

Bijzonderheden

De afkomst van pepermunt is niet helemaal duidelijk, maar de meeste botanisten gaan ervan uit dat ze afkomstig is van een kruising tussen Mentha aquatica (watermunt) en Mentha spicata (aarmunt). Pepermunt is ondertussen alweer vele eeuwen onder ons en wordt even zo lang medicinaal gebruikt.
Pepermunt verdrijft muggen. De etherische olie kan daarom in een verdamper als insectenverdrijver gebruikt worden.
Alle toepassingen die in deze monografie genoemd worden gelden ook voor Mentha arvensis (akkermunt).

Het is niet toegestaan inhoud te kopiëren

 

Word gratis lid

en zie verborgen content

Pepermunt, Mentha piperita L image