Farmacie Header Image

Hashtags voor deze post, hashtags voor deze plant:

Instagram hashtags

Facebook hastags

daslook - allium ursinum - hele plant

Daslook, Allium ursinum L.

Daslook, Allium ursinum – ook wel bekend als berenlook – is een inheems broertje van krachtpatser knoflook. Uiterlijk hebben ze een aantal dingen gemeen, maar toch zien ze er niet helemaal hetzelfde uit. Zo is de daslookplant een stuk kleiner en zijn de bladeren duidelijk anders. In de keuken gebruiken we het ook anders, vooral het blad en minder de bulbi.

Medicinale eigenschappen van daslook, Allium ursinum

Gezien de familiebanden is het niet onverwacht dat Allium ursinum heel goed bruikbaar is voor leveraandoeningen, aandoeningen aan het spijsverteringsstelsel, bloedvatgerelateerde indicaties en aandoeningen die veroorzaakt worden door bacteriële, virale, fungale en parasitaire onbalansen. Het is een hele krachtige bondgenoot voor je immuunsysteem. En z’n vermogen om voedselvergiftiging te voorkomen is ook behoorlijk handig.

Magische eigenschappen van deze smakelijke plant

Ook magisch hebben daslook en knoflook veel gemeen. Befaamd is de beschermende werking van daslook, al werd in later tijden wel steeds meer de knoflook gebruikt in plaats van de daslook. Gelukkig maar, want daslook heeft door overmatige wildpluk veel te lijden gehad en belandde zelfs op de beschermde planten lijst. Ondertussen is dat niet meer nodig, maar dat wil niet zeggen dat het weer mis kan gaan. Wees dus verstandig, pluk alleen wat je voor eigen gebruik nodig hebt en dat de rest staan zodat de plant zich kan vermenigvuldigen.

Botanische beschrijving Daslook, Allium ursinum L.

Daslook heeft samengestelde wortelknollen, die eivormig langwerpig zijn. Uit die knollen komen lancetvormige, donkergroene bladeren tot wel 8 cm breed die de stengel omvatten. De bladeren zijn glad, net als de bladrand en hebben een duidelijke middennerf. De stengel is ongeveer 40 cm lang en eindigt van april tot juni in een bloemenscherm, half bolvormig. De bloemen hebben een stervorm en zijn sneeuwwit met 6 kroonblaadjes. Het zaad bevindt zich in 2 kamers, is zwart en wordt verspreid door mieren. Alle plantdelen ruiken naar lokig wanneer ze gekneusd worden.

Let op: buiten de bloeitijd mogelijkerwijs te verwarren met het GIFTIGE lelietje-van-dalen. Kneus daarom bij twijfel altijd de bladeren, die moeten echt sterk naar look ruiken.

Bijzonderheden

Leuk weetje: in de Edda wordt al gerept over loken in relatie tot magie en rituelen. Het wordt dus echt al heel lang gebruikt.
Dodoens heeft een leuk antiluizenrecept: kook daslook met wilde marjolein in wijn en drink dit om luizen van je lichaam af te jagen.
Volgens sommigen verjaagt daslook ook mollen, muizen en ratten.

Het is niet toegestaan inhoud te kopiëren

 

Word gratis lid

en zie verborgen content

Daslook, Allium ursinum L. image