Farmacie Header Image

Hashtags voor deze post, hashtags voor deze plant:

Instagram hashtags

Facebook hastags

weegbree - plantago lanceolata - bloeivorm

Weegbree, smalle, Plantago Lanceolata

Weegbree is een plantje dat je snel over het hoofd ziet. Haar minuscule bloemetjes vallen dan ook niet erg op. Maar de smalle weegbree, Plantago lanceolata, is een monografie in dit plantenvademecum meer dan waard. En het mooie is dat je deze plant bijna overal zo kunt vinden.

Medicinale werking van weegbree, Plantago lanceolata

De opvallendste geneeskrachtige eigenschappen van weegbree zijn toch wel diegene die inwerken op allerhande luchtwegaandoeningen. Een snelle manier om hooikoorts aan te pakken? Weegbreethee nemen. Maar uitwendig is deze plant ook een aanpakker. Met haar in de buurt kun je wondjes snel en effectief behandelen. Chronische huidaandoeningen hebben net zo goed baat bij Plantago lanceolata. En dit zijn nog maar de hoofdwerkingen van weegbree. Ze kan nog veel meer.

Magische effecten van Plantago lanceolata

Aan weegbree wordt magische eigenschappen toegeschreven die vooral tot de sympathetische geneeskunde behoren. Zo kun je deze plant in je schoen doen om vermoeide voeten te voorkomen en de wortel op je lijf binden om koorts in toom te houden. Maar ze wordt ook bij liefdesmagie ingezet en gebruikt voor beschermende doeleinden.

Nu je dit alles weet zul je vast anders naar dit plantje kijken en het in je tuin laten staan. Plantago major heeft grotendeels dezelfde werking – al heeft de smalle mijn voorkeur omdat zij net iets krachtiger is – en verdient daarom net zo goed wat eerbied.

Botanische beschrijving Smalle weegbree, Plantago lanceolata

Weegbree heeft een korte wortelstok met veel haarwortels. De bladeren bevinden zich direct boven de wortel in een bladrozet. Ze hebben 3 tot 7 parallelle nerven, zijn lancetvormig en tot wel 20 cm lang, in een uitzonderlijk geval nog langer. De stengel is lang, stevig en onbehaard en kan tot wel 50 cm lang worden. Bovenaan de stengel vind je de bloeivorm, een tot 5 cm lange aar met donkere kelkbladeren en kleine lichtgroene bloemen met uitstekende witte meeldraden, die in ringen rondom de aar van onder naar boven bloeien, gevolgd door de doosvruchtjes. De dozen bevatten bruine, ovale zaden.

Bijzonderheden

Weegbree werd bewezen 12.000 jaar geleden al gebruikt als voedsel en veevoer. Bewijs hiervan is gevonden in het Midden-Oosten en Noorwegen.
In Groot-Brittannië en Ierland zijn er diverse kinderspelletjes met smalle weegbree.
De inheemse bevolking van Noord-Amerika noemt de weegbree ‘voetstappen van de blanke’, omdat kolonisten deze plant meenamen vanuit Europa en langs alle wegen die ze namen verspreidden.

Het is niet toegestaan inhoud te kopiëren

 

Word gratis lid

en zie verborgen content

Weegbree, smalle, Plantago Lanceolata image