Farmacie Header Image

Hashtags voor deze post, hashtags voor deze plant:

Instagram hashtags

Facebook hastags

zilverkaars - cimicifuga racemosa - bloeiwijze

Zilverkaars, Cimicifuga racemosa, Actaea Racemosa

Zilverkaars, Cimicifuga racemosa of Actaea racemosa, heeft een bijzondere plaats in dit plantenvademecum. Over het algemeen geef ik er namelijk de voorkeur aan om zoveel mogelijk inheemse planten te gebruiken of planten die al zo lang hier ingeburgerd zijn dat de meeste mensen niet weten dat ze oorspronkelijk ergens anders vandaan komen. Voor deze schoonheid maak ik graag een uitzondering, omdat ik al zo vaak de levens van vrouwen met deze plant, ook in combinatie met monnikspeper, heb weten te verbeteren.

Geneeskrachtige eigenschappen van zilverkaars, Cimicifuga racemosa

Zilverkaars is namelijk een weldoener als het gaat om een groot aantal klachten rondom de menstruatie en menopauze. Daarbij is het een bruikbare plant om weeën te reguleren. Er zijn nog meer indicaties waarbij zilverkaars werkt die ik in deze monografie zal behandelen. Denk hierbij aan ontstekingen aan de luchtwegen en reumatische aandoeningen.

Magische eigenschappen

Magisch gezien heeft zilverkaars ook zeker vele toepassingen. Maar vanwege de uitheemse natuur van de plant gebruik ik haar zelf niet in mijn magische praktijk. In de monografie zal ik echter zeker gebruiken die bij mij bekend zijn benoemen en bespreken voor degenen die deze plant graag magisch willen toepassen.

Had ik al verteld dat zilverkaars ook nog eens beeldschoon is? Niet verwonderlijk dat ze in Europa ondertussen een geliefde sierplant is…

Botanische beschrijving Zilverkaars, Cimicifuga racemosa, Actaea racemosa

Zilverkaars is een flinke plant die tot wel 3 meter hoog kan worden. Ze heeft een zwarte, houtige wortelstok die kruipt en waar haar bijnaam zwarte slangenwortel vandaan komt. Vanuit de wortelstok groeit een stevige vierkante stengel. De donkergroene bladeren variëren van grootte naar gelang hun positie langs de stengel. De onderste bladeren kunnen wel een meter lang worden. De bladeren zijn drieledig en hebben een grof getande bladrand. De bloeivorm is opvallend en bestaat uit lange, sierlijke aren met roomwitte bloemen. De bloemen hebben geen kroonbladeren of kelkbladeren, maar bestaan uit talrijke meeldraden. De bloemen ruiken heel zoet, maar niet op een prettige manier. De bloemen worden gevolgd door eivormige doosvruchten met daarin platte bruine zaden.

Bijzonderheden

Zilverkaars heeft een insectenwerende werking, zowel levend als gedroogd. Dit is waar de Latijnse naam Cimicifuga vandaan komt.
De bijnaam zwart slangenkruid komt van het uiterlijk van de plant. De wortel is namelijk zwart en kronkelig en de plant werd vroeger ook gebruikt tegen slangenbeten.
De variant heracleifola en foetida zijn ook bruikbaar voor de in deze monografie genoemde toepassingen.

Het is niet toegestaan inhoud te kopiëren

 

Word gratis lid

en zie verborgen content





Zilverkaars, Cimicifuga racemosa, Actaea Racemosa image