Farmacie Header Image

Hashtags voor deze post, hashtags voor deze plant:

Instagram hashtags

Facebook hastags

kaasjeskruid - malva sylvestris - bloem

Kaasjeskruid, groot, Malva sylvestris L.

Het groot kaasjeskruid, Malva sylvestris, is een van mijn favorieten en dat is niet alleen vanwege de vrolijke roze tot paarse bloemen. Ik heb een tijdlang menig kop kaasjeskruidthee gedronken om mijn luchtwegen te ondersteunen. Daarnaast fleur ik een salade graag op met de bloemen van deze plant. Ze smaken namelijk heel lekker!

Medicinale eigenschappen van kaasjeskruid, Malva sylvestris

Deze plant is dus meer dan een knap koppie. Eén van de belangrijkste geneeskrachtige werkingen van het kaasjeskruid is die op de luchtwegen, van je mond tot aan je bronchiën. Maar malva doet meer. Het heeft een heilzame werking op klachten van het spijsverteringsstelsel en de urinewegen. Het kan gebruikt worden bij huidproblemen en insectenbeten. En dan heb ik nog lang niet alles genoemd. De rest lees je in deze monografie.

Magische werking en meer

Gezien de lieftallige bloemetjes en de verzachtende werking van de plant is het voor mij logisch dat de belangrijkste magische functie van deze plant met de liefde te maken heeft. Maar het beschermt ook tegen diegene die het slecht met je voor hebben. Deze plant is daarnaast uniek in haar aantal eetbare delen. Je kunt kaasjeskruid letterlijk jaarrond en van wortel tot zaad opeten. Dit geldt overigens niet alleen voor deze variant, maar ook voor andere kaasjeskruidsoorten.

Botanische beschrijving Groot kaasjeskruid, Malva sylvestris L.

Kaasjeskruid staat op een stevige, vlezige penwortel. De stengel is lichtbehaard en meestal rechtopstaand, maar kan ook liggen, vooral als de plant erg groot wordt. Bladeren op steeltjes, hartvormig gelobd onderaan en bovenaan handvormig, 3 tot 7-delig, beiden met een getande rand. De bladeren zijn behaard en middengroen tot donkergroen van kleur. De bloemen bevinden zich in de bladoksels en in eindstandige trossen. Ze zijn 3 tot 5 cm in diameter met 5 matig uitgerande en donker geaderde kroonbladeren, roze tot paars in kleur. Na de bloei ontstaan de ‘kaasjes’: de ronde, aan weerszijden uitgeholde, afgeplatte vruchtjes.

Bijzonderheden

In de winkels wordt met malvathee vaak thee van de hibiscusbloem bedoeld. Dit is een hele andere plant met andere eigenschappen.
De malva is een overblijvende plant maar gedraagt zich in haar groeicyclus vaak als een tweejarige plant.
Plinius de Oudere had al een hoge pet op van kaasjeskruid als geneesplant.

Het is niet toegestaan inhoud te kopiëren

 

Word gratis lid

en zie verborgen content

Kaasjeskruid, groot, Malva sylvestris L. image