Farmacie Header Image

Hashtags voor deze post, hashtags voor deze plant:

Instagram hashtags

Facebook hastags

kalmoes acorus calamus bloem

Kalmoes, Acorus calamus

Deze veelzijdige, waterminnende plant, kalmoes (Acorus calamus) is behoorlijk ingeburgerd in Europa. Toch komt ze van nature niet hier vandaan. Alexander de Grote nam haar al mee uit Zuid-Azië, dus ze is hier wel al behoorlijk lang. Ondertussen zien we haar overal en wordt er dankbaar gebruik gemaakt van haar veelzijdige kwaliteiten. We gebruiken kalmoes vaker dan we denken, want het zit in zo’n beetje elk kruidenbitter.

Geneeskrachtige eigenschappen van kalmoes, Acorus calamus

In de geneeskunde wordt kalmoes vooral gebruikt tegen maagklachten en spijsverteringsklachten. Deze plant werkt echter ook op de nieren en wekt de menstruatie op. Het versterkt de werking van het immuunsysteem bij verkoudheid en griep en het werkt nog eens kalmerend ook. Deze laatste eigenschap heeft zelfs een positieve invloed op een hoge bloeddruk.

Magische werking van deze waterminnende plant

Kalmoes is een van de planten die genoemd worden als onderdeel uitmakend van heksenzalf. Maar ze is bovendien bruikbaar om de potentie te verhogen, geluk, genezing, geld en bescherming te bewerkstelligen. Daarnaast versterkt het de werking van rituelen en spreuken. Interessant is de eetbaarheid van deze plant. Haar wortels kun je het hele jaar oogsten. Maar let op, teveel hiervan eten is wellicht geen goed idee. Sommige mensen hebben hallucinaties gerapporteerd.

Botanische beschrijving Kalmoes, Acorus calamus

Op riet lijkende plant. Bloemen in geelgroene bloeikolf, ca. 4-15 cm lang, zijdelings groeiend. 6 meeldraden. 3-kantige stengel. Bladeren in 2 rijen en wel tot anderhalve meter lang. Verkleuren van rood aan de basis tot lichtgroen aan het uiteinde. Wortelstok is rond, tot 3 cm dik en kruipend. Onderaan de wortel talloze draadvormige hechtwortels. Geurt aromatisch wanneer gekneusd. Onvruchtbaar in Europa, plant zich voort via de wortels. Standplaats aan oevers van traagstromend en stilstaand basenrijk en stikstofrijk water, met name in het laagland. Houdt van warmte, staat het liefst in de volle zon en kan niet zo goed tegen schaduw.

Bijzonderheden

Oorspronkelijk uitheems, maar al door Alexander de Grote uit Zuid-Azië meegenomen. Vanaf de 16e eeuw actief gebruikt in Europa als geneeskrachtig middel.
Vroeger gebruikte men graag kalmoes in het badwater om het water lekker te laten geuren.
Bijenhouders hingen deze plant in de buurt van hun korven om hun bijen dicht bij huis te houden en nieuwe zwermen aan te trekken.

Het is niet toegestaan inhoud te kopiëren

 

Word gratis lid

en zie verborgen content





Kalmoes, Acorus calamus image