Farmacie Header Image

Hashtags voor deze post, hashtags voor deze plant:

Instagram hashtags

Facebook hastags

knoflook - allium sativum - historische tekening

Knoflook, Allium sativum

Knoflook, Allium sativum, is het prototype van de look familie.  Deze krachtpatser wil je echt regelmatig eten, want hij heeft – naast tal van gerichte geneeskrachtige toepassingen – algemene gezondheidsvoordelen vanwege de voedingsstoffen die erin zitten. In vele culinaire tradities die als gezond beschouwd worden, wordt het daarom veel gebruikt. Het is een krachtige remmer van ontstekingen, bacteriën en parasieten. Dus door knoflook te eten, help je je immuunsysteem met het buiten de deur houden van ongewenste bezoekers.

Meer geneeskrachtige werking van knoflook, Allium sativum

Maar dat is niet alles. In knoflook zit veel zwavel, waardoor het je lever en nieren helpt functioneren. Het is daardoor een krachtige schoonmaakhulp. Je lever en nieren zijn namelijk een onmisbaar onderdeel van je ontgiftingssysteem. Door deze plant veel te eten helpt je daarom je lichaam te ontgiften, zodat het klaar is voor eventuele mindere tijden. En dat is nog steeds niet alles, maar dat zie je wel bij het onderdeel geneeskrachtige werking.

Magische eigenschappen van knoflook

Gezien de beschermende werking van knoflook op het lichaam is het niet vreemd dat bescherming tot de belangrijkste magische functies van deze plant wordt gerekend. Bescherming tegen rampen, kwaad en tovenarij: knoflook draait er z’n hand niet voor om. Niet zo raar dus dat we het vaak tegenkomen in volksverhalen waar zogenoemde kwaadaardige levensvormen tegen moeten worden gehouden. Denk maar eens aan vampiers. Er zijn meer dingen waarvoor je het kunt gebruiken, zoals veilig reizen, maar uiteindelijk komt het erop neer dat het om een of andere vorm van bescherming gaat.

Iets wat het vermelden waard zou kunnen zijn, is de bescherming tegen lust. Men zou zich kunnen afvragen wiens lust – de eigen lust of die van een derde partij? – maar de bronnen zijn daar niet heel duidelijk over. Met de geur die knoflook kan produceren, kunnen we hier de oorzaak voor gevonden hebben. Vreemd genoeg wordt het ook genoemd als ingrediënt van heksenzalf. Ik eet zelf aardig wat knoflook, maar ik heb er nog geen hallucinogene effecten van ondervonden. Het zou kunnen dat het niet daarvoor in het recept zit, maar als bescherming. De lever krijgt het namelijk aardig te verduren bij het gebruik van heksenzalf.

Botanische beschrijving Knoflook, Allium sativum

De bol bevindt zich boven een vlakke wortelbasis en is samengesteld uit 5 tot 20 teentjes, omgeven door een papierachtig wit of paars omhulsel. De plant heeft tot 60 cm lange, platte bladeren, die ongeveer 2,5 cm breed zijn. Knoflook bloeit in de zomer met een wit-groene tot roze bolvormige bloeischermen van ongeveer 5 cm in diameter. Knoflook vormt soms broedknolletjes. De vrucht is driehokkig met zwarte zaden. De voortplanting wordt verzorgd door broedknolletjes en de nieuwe tenen die de plant ondergronds vormt.

Bijzonderheden

Knoflook is vanuit Centraal-Azië over zo’n beetje de hele wereld verspreid. Hij wordt zelden in het wild meer gezien, maar wordt overal geteeld.
Z’n gedocumenteerde geneeskrachtige werking gaat maar liefst meer dan 4000 jaar terug.

Het is niet toegestaan inhoud te kopiëren

 

Word gratis lid

en zie verborgen content





Knoflook, Allium sativum image