Farmacie Header Image

Hashtags voor deze post, hashtags voor deze plant:

Instagram hashtags

Facebook hastags

hartgespan - leonurus - bloemen

Hartgespan, Leonurus cardiaca

In deze monografie gaan we een plant bekijken die weliswaar niet inheems is in Nederland, maar wel al minstens sinds de 7e eeuw hier naar alle tevredenheid woont. Ik heb het over hartgespan, Leonurus cardiaca. Deze plant staat mooi in elke siertuin met haar roze lipbloemen. Ze heeft echter nog veel meer te bieden dan schoonheid alleen.

Medicinale eigenschappen van hartgespan, Leonurus cardiaca

Lekker praktisch wel, de naam van hartgespan. Die vertelt ons namelijk meteen waarvoor we haar kunnen inzetten: het hart. Leonurus cardiaca kalmeert het hart en versterkt de hartfunctie. Maar ze kan nog veel meer. Ze werkt tegen nervositeit en angsten. Sinds de oudheid wordt ze al ingezet bij bevallingen, om weeën te versterken en de bevalling beter op gang te helpen. En dat is nog niet alles. In deze monografie vind je nog veel meer.

Magische eigenschappen van Leonurus cardiaca

De voornaamste magische eigenschappen van hartgespan hebben veel gemeen met haar geneeskrachtige werking. Ze kan ingezet worden voor magie die tot doel heeft iets of iemand te versterken. Haar associatie met de koning der dieren, de leeuw, heeft daarom vast niet alleen met de vorm van deze plant te maken. Ze geeft leeuwenmoed aan al wie het nodig heeft.

Botanische beschrijving Hartgespan, Leonurus cardiaca

Hartgespan is een sterke plant die makkelijk een meter hoog wordt, soms zelfs wel anderhalve meter. Ze staat op een krachtige wortelstok met daarop vierkante, holle, behaarde stengel. De stengels zijn paars van kleur, staan rechtop en zijn van onder tot boven bebladerd. De plant kent een sterke vertakking.
De bladeren zijn kruisgewijs geplaatst, behaard, aan de bovenkant donkergroen en aan de onderkant grijzig. De vorm van de bladeren verschilt afhankelijk van hun positie aan de plant. Onderaan de plant zijn de bladeren rond handlobbig met 5 tot 7 lobben. Bovenaan zijn ze driedelig gespleten en langwerpig.
De lipbloemen zijn lichtroze tot roze en staan in schijnkransen rond het middelste en bovenste deel van de stengel. De bloem is tweelippig – met een korte onderste lip – en behaard. Na de bloemen verschijnt de splitvrucht met 4 kamers met daarin 4 nootjes.

Bijzonderheden

Hartgespan is populair bij bijen en hommels. Nog een reden om haar in de tuin te zetten.
Siberische hartgespan, Leonurus sibericus, heeft ook geneeskracht. Cardiaca is echter krachtiger.
Je kunt met de plant textiel verven en krijgt dan een olijfgroene kleur.
Volgens een oude Chinese legende zorgt hartgespan ervoor dat je extreem oud wordt.

Het is niet toegestaan inhoud te kopiëren

 

Word gratis lid

en zie verborgen content

Hartgespan, Leonurus cardiaca image