Farmacie Header Image

Hashtags voor deze post, hashtags voor deze plant:

Instagram hashtags

Facebook hastags

kleefkruid - galium aparine - blad

Kleefkruid, Galium aparine

Er zijn weinig planten die hun naam zo’n eer aan doen als kleefkruid, Galium aparine. Loop maar eens door midden in de zomer door kleefkruid heen en je zult zien wat ik bedoel. Dit is een plant die ik graag uit m’n tuin haal, maar niet omdat ik het als onkruid beschouw, maar omdat ik het graag eet. Het is heerlijk in bijvoorbeeld een pesto of gewoon in een salade.

Geneeskrachtige eigenschappen van kleefkruid, Galium aparine

Kleefkruid heeft zeker interessante geneeskrachtige eigenschappen. Het is vooral een goede plant voor de nieren, vochthuishouding, lever en ondersteunen van het lymfatisch systeem. Kortom, het is een erg geschikte plant om te zorgen dat je dagelijkse bloedzuivering en ontgifting goed verloopt en bij aandoeningen waarbij je ‘afvalverwerking’ een rol speelt. Daarnaast is het door zijn hoge gehalte aan micronutriënten een uitstekende plant om je gezondheid te versterken en te helpen herstellen tijdens of na ziekte.

Magische eigenschappen

De magische eigenschappen van kleefkruid laten zich wel raden. Het is een uitstekende plant voor alle zaken die met binden en verbinden te maken hebben. Denk daarbij aan relaties, maar ook doelen die je wilt halen en het binden van mensen die het niet zo goed met je voor hebben. De genoemde eigenschappen zijn slechts een aantal van haar eigenschappen. Lees alles over deze plant in de rest van de monografie.

Botanische beschrijving Kleefkruid, Galium aparine

Kleefkruid heeft een dunne wortel die meestal niet dieper dan 50 cm gaat. De stengel is vertakt en vierkantig. Hij is slap en flexibel waardoor de plant makkelijk andere planten in klimt en daarbij best hoog kan komen, tot wel anderhalve meter hoog. Alle onderdelen van de plant zijn bedekt met stijve haartjes die werken als haakjes waardoor ze aan planten en dieren kleven.
De blaadjes zijn smal en lancetvormig en staan in kransen van 6 tot 8 stuks rond de stengel. De bloemen zijn klein en wit en staan in bijschermen van 1 tot 7 bloemen bij elkaar. Ze hebben 4 kroonbladeren en 4 meeldraden. Na de bloei volgt de tweehokkige vrucht, die ook weer met de stekelige haartjes bedekt zijn.

Bijzonderheden

Vroeger werd kleefkruid ook wel gebruikt als soort van zeef om ongerechtigheden uit melk of een ander vocht te halen. Als je het kruid door de melk streek bleven haren en dergelijke eraan kleven waardoor je ze makkelijk kon verwijderen.
Doordat kleefkruid makkelijk in vachten blijft hangen verspreid het zich snel en efficiënt.
Kleefkruid kan gebruikt worden om kaas te bereiden omdat de plant als stremsel werkt.
Uit de wortel van kleefkruid kun je een rode kleurstof winnen.

Het is niet toegestaan inhoud te kopiëren

 

Word gratis lid

en zie verborgen content

Kleefkruid, Galium aparine image