Farmacie Header Image

Hashtags voor deze post, hashtags voor deze plant:

Instagram hashtags

Facebook hastags

 • #bomen
 • #eetbarebomen
 • #geneeskrachtigebomen
 • #heksentuin
 • #kruidenheks
 • #kruidentuin
 • #lindeboom
 • #magischebomen
 • #tiliacordata
 • #wijzevrouw
 • #wisewomanpractice
 • #wisewomen
kleinbladige linde - tilia cordata - boom

Linde, kleinbladige, Tilia cordata

Langs de straat waar ik op het moment woon, staan vele oude lindebomen. Tijdens hun bloei raak je bijna bedwelmd door de heerlijke zoete geur. En als je een kop lekkere lindethee in je handen hebt, ben je meteen in zomerse sferen. De linde, Tilia cordata, is voor mij sowieso bijzonder omdat een deel van mijn voorouders hun achternaam hebben gekozen ter ere van deze boom, die een prominente plaats op hun land had. Wij mochten vroeg in het voorjaar graag een lindeblaadje snoepen en mijn oma maakte een heerlijke drank van ingekookt lindesap met koud water.

Medicinale werking van de linde, Tilia cordata

Ik weet niet hoe dat bij jullie zit, maar ik kan niet treurig blijven met een kop dampende lindebloesemthee onder m’n neus. Voor mij is daarom makkelijk te onthouden dat de linde kalmerend werkt. Net als lavendel staat de linde hierom en om zijn slaapopwekkende vermogen bekend. Wat niet iedereen weet is dat het ook een uitstekende plant is om te gebruiken bij luchtwegaandoeningen, aandoeningen aan het spijsverteringsstelsel, griep en nog veel meer.

Magische eigenschappen van Tilia cordata

Gezien het feit dat de linde alom verspreid staat, bewust geplant door onze voorouders, is het magisch gezien niet vreemd dat deze boom als een algemene beschermer werd gezien. Dat is hoogstwaarschijnlijk meteen de reden waarom zoveel mensen een lindeboom pontificaal op hun land hadden – en er zoveel mensen een naam met Linde of Linden erin dragen. Maar de linde is ook goed bruikbaar voor liefdesmagie en voor magie die met sterfelijkheid te maken heeft.

Botanische beschrijving Kleinbladige linde, Tilia cordata

De linde staat op een breedspreidend, hartvormig wortelgestel. Hij heeft een relatief korte, maar stevige stam die de eerste 20 jaar van zijn bestaan grijs en glad is en daarna donkerbruin met groeven in de lengte wordt. De stam komt uit in een, wanneer bebladerd, weelderige en dichte kroon die meestal evenwichtig van vorm is.
De hartvormige bladeren staan op lange twijgen, zijn 3 tot 8 cm groot, en hebben een gezaagde rand. De bladeren zijn glanzend diepgroen aan de bovenkant, blauwgrijsgroen aan de onderkant, gebaard met wat roodbruine haren in de nerfoksels. Ze zijn veernervig. De jonge bladeren zijn lichter van kleur en eetbaar, maar wanneer ze wat ouder zijn worden de bladeren al snel leerachtig en taai. Pas na het 20e jaar bloeit de boom en heeft dan heerlijk geurende witte bloemen met 5 kroonbladen en gele meeldraden. Deze groeien in tuiltjes met 5 tot 10 bloemen en verwelken snel. De tuilen groeien op een lange stengel vanuit een phyllocladium. Dit schutblad komt uiteindelijk mee los als de zaden later als helikoptertjes naar beneden komen.

Bijzonderheden

Er zijn vele lindesoorten in Nederland en allemaal zijn ze eetbaar en bruikbaar voor geneeskrachtige en magische doeleinden zoals in deze monografie beschreven.
De linde was de boom waarvan er een blad tussen de schouderbladen van Siegfried (uit de Nibelungen) viel terwijl hij in het onkwetsbaar makende bloed van Fafnir baadde, waardoor hij op die plek toch verwond kon worden.
Let op dat je niet in slaap valt onder een lindeboom. Het zou zomaar kunnen dat je in Faery wakker wordt.

Het is niet toegestaan inhoud te kopiëren

 

Word gratis lid

en zie verborgen content

Linde, kleinbladige, Tilia cordata image