Farmacie Header Image

Hashtags voor deze post, hashtags voor deze plant:

Instagram hashtags

Facebook hastags

zoethout - glycyrrhiza glabra - wortelstukjes-2

Zoethout, Glycyrrhiza glabra

Mij zie je vaak met een zoethoutstokje in m’n mond. Ik ben dan ook dol op de plant die daarbij hoort, zoethout, Glycyrrhiza glabra. Wel meteen even een waarschuwing: regelmatig en veel gebruik van zoethout is geen goed idee als je een hoge bloeddruk hebt. Maar ik heb dat dus niet en daarom mag ik graag op zo’n stuk zoethoutwortel kauwen. Worden m’n tanden ook meteen lekker schoon van.

Geneeskrachtige eigenschappen van zoethout, Glycyrrhiza glabra

Zoals je uit het voorgaande al kon opmaken, verhoogt zoethout de bloeddruk. Erg handig bij bijvoorbeeld bijnieruitputting, waar een lage bloeddruk vaak een symptoom is. Bij die aandoening komt ook de cortisol reguleren eigenschap van deze plant goed van pas. Maar het doet ontzettend veel meer. Het heeft allerlei effecten op het maag-darmkanaal en de luchtwegen. Het heeft echt een ontzettend brede werking, van geslachtshormonale regulatie tot het helpen bij huidaandoeningen. De lijst van werkingen in deze monografie is dan ook enorm.

Magische eigenschappen

Ook in de magie is zoethout een bruikbare plant, al is de aanwending op dat gebied een stuk gerichter. Zoethout heeft namelijk een magische uitwerking op allerlei indicaties die te maken hebben met zowel liefde als lust. Een andere handige aanwending is dat je ‘m als instant staf kunt gebruiken tijdens rituele werken.

Botanische beschrijving Zoethout, Glycyrrhiza glabra

Zoethout is een flinke struik, tot een meter of 2 hoog en zeker een meter breed. Het wortelgestel van zoethout is indrukwekkend te noemen. De hoofdwortel gaat tot wel 5 meter diep en de zijwortels kunnen maar liefst 8 meter lang worden. Deze stolonen zijn zoet van smaak, aan de buitenkant donkerbruin en geribbeld, en van binnen geel gekleurd. Dit zijn de delen die we allemaal kennen als zoethout.
De rest van de plant heeft een stevige, viltige, gegroefde, holle stengel, die zich niet veel vertakken. Op de zijstengels bevinden zich de samengestelde bladeren. Deze zijn oneven geveerd en bestaan uit 7 tot 15 langwerpige deelblaadjes. Deze zijn aan de onderkant kleverig door de oliekliertjes.
De vlinderbloemen groeien in trossen vanuit de bladoksel en zijn lila, paars of blauw van kleur. Na de bloei volgen de lange, platte peulen met daarin de bruine ovale zaden.

Bijzonderheden

Zoethout is het voornaamste ingrediënt van drop dat oorspronkelijk werd gemaakt door bloem en suiker aan zoethoutextract toe te voegen.
Zoethout wordt al heel lang medicinaal gebruikt, maar werd pas sinds ongeveer de 15e eeuw in heel Europa een bekende verschijning.
Een andere bruikbare variant is Glycyrrhiza uralensis.

Het is niet toegestaan inhoud te kopiëren

 

Word gratis lid

en zie verborgen content





Zoethout, Glycyrrhiza glabra image