Farmacie Header Image

Hashtags voor deze post, hashtags voor deze plant:

Instagram hashtags

Facebook hastags

mariadistel - silybum marianum - knop

Mariadistel, Silybum marianum

Mariadistel, Silybum marianum, is een wilde schoonheid die je op ruige plaatsen tegenkomt. Met de lente in aantocht leek het me een goed idee om deze plant uitgebreid te bespreken. Veel mensen zijn momenteel namelijk bezig met wat ze detoxen noemen. Ze volgen daarbij allerlei ingewikkelde dieetregimes, terwijl er maar één ding echt belangrijk is om te weten. Ontgiften doe je niet door korte tijd bepaalde dingen te eten of drinken – of juist niet – maar door dagelijks je lichaam te ondersteunen in het afvoeren van gifstoffen.

Geneeskrachtige eigenschappen van mariadistel, Silybum marianum

Je kunt namelijk sapkuren tot je een ons weegt, als je nieren en vooral je lever niet goed werken verplaats je slechts de in jouw lichaam aanwezige afvalstoffen. Dat kan desastreuze gevolgen hebben. En juist voor die lever, jouw belangrijkste orgaan als het om afvalstoffen afvoeren gaat, is mariadistel een geweldige plant. Ze ondersteunt en herstelt de lever en leverfuncties en werkt tegen tal aan leverfalen gerelateerde aandoeningen. Daarnaast heeft mariadistel geneeskrachtige eigenschappen tegen een aantal aandoeningen aan het spijsverteringskanaal en de bloedvaten. Maar als je een ding wilt onthouden over mariadistel is dat toch zeker haar gunstige effect op de leverwerking.

Magische eigenschappen van deze plant

De meest voor de hand liggende magische eigenschap van mariadistel zie je al aan haar uiterlijk. Ze is een krachtige beschermer van huis, haard en vrouwen. Ze herinnert vrouwen eraan dat ze krachtig zijn en echt wel hun emoties mogen tonen. Na eeuwenlang vertelt te zijn dat een vrouw lief en zorgzaam diende te zijn vergeten we dat nog wel eens. Maar als deze plant ons iets laat zien is het wel dat je zacht en fel tegelijk kan zijn. Maar mariadistel doet, magisch gezien, nog veel meer. Je kunt er bijvoorbeeld entiteiten mee oproepen en wegsturen. En dan heb ik het nog niet eens gehad over het feit dat deze plant eetbaar is. Je leest er alles over in de rest van de monografie!

Botanische beschrijving Mariadistel, Silybum marianum, Carduus marianus

Mariadistel staat op een flinke penwortel met daarboven een wortelrozet. Deze plant kan wel 2 meter hoog worden en heeft een gegroefde en spinnenwebachtig behaarde stengel. Langs die stengel bevinden zich de donkergroene, wit dooraderde bladeren met langs de randen gelige stekels. Onderaan de plant zijn de bladeren zittend, groot en diep ingesneden veerlobbig tot veerspletig en meer naar boven stengelomvattend, lancetvormig tot hartvormig.
De roze, paarse of soms witte bloem is eindstandig en groot. Ze bestaat uit buisbloempjes met getande schutbladeren die aan het einde een lange stekel hebben. Na de bloei verschijnt het zaad in de vorm van een bruin of zwart nootje aan een pappus.

Bijzonderheden

Het zaad van mariadistel werd vroeger als koffiesurrogaat gebruikt.
De volksnaam melkdistel dankt de plant aan de melkwitte lijnen op het blad, volgens de overlevering veroorzaakt door moedermelk van vruchtbaarheidsgodinnen uit diverse pantheons of de maag Maria. Vanwege die laatste heet de plant marianum ofwel mariadistel.
De plant wordt in sommige landen op grote schaal verbouwd omdat het ook goed voedsel is.

Het is niet toegestaan inhoud te kopiëren

 

Word gratis lid

en zie verborgen content





Mariadistel, Silybum marianum image