Farmacie Header Image

Hashtags voor deze post, hashtags voor deze plant:

Instagram hashtags

Facebook hastags

 • #alternatievegeneeskunde
 • #bomen
 • #eetbarebomen
 • #geneeskrachtigebomen
 • #geneeskrachtigeplanten
 • #heggenrijder
 • #heggerijder
 • #kruidengeneeskunde
 • #kruidenvrouw
 • #kruidenvrouwtje
 • #magischebomen
 • #plantengeneeskunde
 • #wilg
wilg, schietwilg - salix alba - bloeivorm

Wilg, schietwilg, Salix alba L.

Als ik één boom zou moeten kiezen om in mijn tuin te zetten, zou het de schietwilg, Salix alba zijn. Ze is misschien niet zo majestueus als andere bomen, maar als je moet kiezen is wilg een geweldige boom om aan jouw kant te hebben. Je komt ze overal tegen, ook op natte plekken waar andere bomen het niet zo goed doen. Dat is waarom ik ze al vanaf mijn vroege jeugd ken. In de zompige grond langs de rivieren van mijn kindertijd stonden volop wilgen.

De geneeskrachtige werking van wilg, Salix alba, in een notendop

Als je verdiept in de wilg, zul je erachter komen dat bijna iedereen weleens gebruik maakt van wilgenmedicijnen. Dankzij deze boom hebben we namelijk aspirine. De bast van de wilg bevat namelijk salicine en in ons lichaam wordt dat omgezet in salicylzuur. Maar omdat wilgenbast nog meer ingrediënten bevat, en niet de geïsoleerde werkzame stof zoals aspirine, werkt het meestal met minder bijwerkingen. Wilg heeft dus een krachtige pijnstillende werking, maar het kan meer. Het werkt ook bij aandoeningen waarbij de urinewegen betrokken zijn.

De magische werking van deze boom in een notendop

Gezien dit alles is het niet zo vreemd dat wilg van oudsher in de magie gebruikt werd voor bescherming en genezing. Je kunt wilg gebruiken om een bezem van te maken en ze is een goede bondgenoot tijdens je divinatie sessies. Ze wordt daarnaast sterk geassocieerd met de maan, met water en, logischerwijs, met gevoelens. Het is met recht een magische boom te noemen.

Botanische beschrijving Schietwilg, Salix alba L.

Grote boom die ook als struik voorkomt, penwortel vormend, met op latere leeftijd een breedgroeiend hartwortelstelsel. De bast is ruig en grijsbruin, op latere leeftijd vaak diepgegroefd. De takken zijn opgaand vanuit de stam en blijven lang soepel. De jonge takken, die oranjebruin van kleur zijn, zijn buitengewoon buigzaam en daardoor uitermate geschikt voor verwerking in bijvoorbeeld gevlochten manden. Dat is waar de bijnaam Zweepboom vandaan komt. De bladeren zijn langwerpig, wel 4 keer zo lang als ze breed zijn en groen van boven en zilvergrijs aan de onderkant. De onderkant is zacht behaard. De bloeivormen verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke planten. Niet zozeer van vorm, maar vooral van kleur. Beiden beginnen als grijze, zijdeachtige katjes en ontwikkelen zich tot cilindrische pluimen, de mannelijke geel en de vrouwelijke groen van kleur. Daarna volgende de doosvruchten met kleppen, waaruit zwarte zaden met een haarkroon komen.

Bijzonderheden

Frappant is dat de stam van een wilg in verregaande staat van ontbinding kan zijn, maar dat er dan nog steeds een harde kern vanuit de oorspronkelijk penwortel komt, die ervoor zorgt dat de wilg gewoon door blijft leven.
Wichelroede lopen op zoek naar water deed en doet men met een gevorkte wilgentak.

Het is niet toegestaan inhoud te kopiëren

 

Word gratis lid

en zie verborgen content

Wilg, schietwilg, Salix alba L. image