Farmacie Header Image

Hashtags voor deze post, hashtags voor deze plant:

Instagram hashtags

Facebook hastags

rozemarijn - rosmarinus officinalis - bloem en bij

Rozemarijn, Rosmarinus officinalis

Rozemarijn, Rosmarinus officinalis, is, net als tijm, zo gewoon in onze keuken dat we bijna zouden vergeten dat deze schitterende, geurige plant ook geneeskrachtige en magische superkrachten heeft. Bloeiende rozemarijn is, met haar kleine, maar talrijke lipbloemen, een genot om in je tuin te hebben. Dit is absoluut een plant waar schoonheid en bruikbaarheid samen gaan.

Medicinale werking van rozemarijn, Rosmarinus officinalis

Als het om geneeskrachtige eigenschappen gaat, is rozemarijn natuurlijk bekend om haar gunstige effect op de spijsvertering, net als op gerelateerde organen zoals de lever en de galblaas. Minder bekend is dat rozemarijn een zegen is voor iedereen met koude handen en voeten omdat ze de perifere doorbloeding stimuleert. En dat zijn nog maar een paar van haar toepassingen. Wist je dat ze bijvoorbeeld de hersenfunctie verbetert? Op die manier helpt ze bij veel aandoeningen zoals dementie maar ook bij concentratieproblemen. Ik mag graag een bad nemen met rozemarijn als ik een lange dag voor de boeg heb waarbij ik geconcentreerd moet werken en tegelijkertijd ontspannen wil blijven. Ze heeft namelijk ook een gunstig effect op gespannen zenuwen en neerslachtigheid.

Magische werking van dit geurige kruid

Magische eigenschappen heeft rozemarijn ook volop. Rozemarijn helpt bij divinatie en beschermt meteen tegen kwade krachten. Het reinigt en ontsmet. Daarin is het vergelijkbaar met tijm. Rozemarijn werkt magisch voor een goed geheugen en een lang leven. Het heeft daarnaast tal van sympathetische medische toepassingen en nog veel meer waarover je verderop in deze monografie kunt lezen.

Botanische beschrijving Rozemarijn, Rosmarinus officinalis L.

Rozemarijn staat op een bijwortelsysteem. Deze struikachtige plant kan behoorlijk groot worden, wel 2 meter hoog. Ze heeft houtige, sterk vertakte, bochtige stengels met daaraan de zittende, tegenoverstaande blaadjes. De blaadjes zijn donkergroen aan de bovenkant en grijs aan de onderkant, lijnvormig en zo’n 2,5 cm lang. De randen van de blaadjes krullen iets om.
De bloemen zijn okselstandig en staan in schijntrossen van 5 tot 10 bloemen. Ze zijn tweelippig met 2 lange meeldraden en komen voor in verschillende kleuren: wit, roze, blauw en lila. Na de bloei verschijnen dopvruchten met 4 kleine nootjes.

Bijzonderheden

Rozemarijn was in de oudheid o.a. gewijd aan Aphrodite en Venus. Het is dan ook een echte liefdesplant.
Ze was, net als laurier, een plant die gebruikt werd om huisaltaren te versieren.
Rozemarijn werd ook sterk geassocieerd met de dood en begrafenissen.
Ze is daarnaast een hele praktische plant en houdt motten en ander ongedierte weg.

Het is niet toegestaan inhoud te kopiëren

 

Word gratis lid

en zie verborgen content

Rozemarijn, Rosmarinus officinalis image