Farmacie Header Image

Hashtags voor deze post, hashtags voor deze plant:

Instagram hashtags

Facebook hastags

bijvoet - artemisia vulgaris - blad en bloeiwijze

Bijvoet, Artemisia vulgaris L.

Zoals je aan de Latijnse naam Artemisia vulgaris al kunt zien, is de bijvoet familie van de alsem. In vergelijking met alsem bevat bijvoet duidelijk minder thujon. Daardoor is dit een plant die minder snel bijwerkingen zal opleveren dan alsem. En dat is wel zo fijn! De reden waarom ik in dit plantenvademecum een tweede plant van deze familie opneem, is omdat ze ieder specifieke voordelen hebben en omdat ik met beiden graag werk. Als de een niet te vinden is, is er altijd wel de ander. M’n vademecum zou niet compleet zijn zonder beide planten.

Medicinale eigenschappen van bijvoet, Artemisia vulgaris

In de geneeskrachtige werking is bijvoet enigszins vergelijkbaar met alsem, alhoewel er ook verschillen zijn. Zo heeft ze, naast de brede en gunstige invloed op de spijsvertering, ook een positief effect op de nierwerking. Artemisia vulgaris helpt bij het reguleren van de menstruatie en is een zenuwkruid dat volgens de volksgeneeskunde ingezet kan worden bij epilepsie.

Magische werking van dit prachtige kruid

Magisch gezien is bijvoet breder inzetbaar dan alsem. Naast het enorme aantal toepassingen in de sympathetische geneeskunde, is het een bekend divinatiekruid. Velen kennen het ook als ingrediënt van heksenzalf, of vliegzalf. Deze bescheiden plant staat vaak zwangere en bevallende vrouwen terzijde. Ze is daarnaast een behulpzame bondgenoot bij zowel midzomermagie als maanmagie.

Botanische beschrijving Bijvoet, Artemisia vulgaris L

De bijvoet staat op een houtige wortelstok. Deze wortelstok is het deel dat overwintert, de rest van de plant sterft dan af. In de lente loopt bijvoet weer uit. De gegroefde, rode tot paarsrode stengels zijn houtig, waardoor bijvoet op een struik kan lijken. Dit effect wordt versterkt doordat haar stengels zich vertakken en door haar grootte. Ze wordt vaak namelijk wel 1,5 meter hoog, soms nog hoger.
Aan de stengel vind je bladeren die verspreid staan en veerdelig zijn met diep getande slippen. Onderaan zijn de bladeren vaak dubbel geveerd en naar boven toe enkel geveerd. Aan de bovenkant zijn de bladeren glad en groen en aan de onderkant grijswit en viltig.
De bloeivormen zijn bebladerde pluimen met daarop kleine bloemkorfjes. De pluimen doen witviltig aan. De bloemkorfjes hebben uitstekende gelige meeldraden die later verkleuren tot roodbruin.

Bijzonderheden

Bijvoet verspreidt pollen die sterk allergeen zijn. Bijvoet is dan ook voor veel mensen die last hebben van hooikoorts niet zo’n fijne plant.
Imkers gebruiken bijvoet om het uitzwermen van bijen te voorkomen.
Bijvoet verdrijft muggen en motten. De Engelse volksnaam mugwort en het Nederlandse muggerik herinnert hier aan.
De vezels van deze plant kun je gebruiken als tondel.

Het is niet toegestaan inhoud te kopiëren

 

Word gratis lid

en zie verborgen content





Bijvoet, Artemisia vulgaris L. image