Farmacie Header Image

Hashtags voor deze post, hashtags voor deze plant:

Instagram hashtags

Facebook hastags

paardenbloem - taraxacum officinale - bloem

Paardenbloem, Taraxacum officinale

Waar te beginnen als het gaat over de paardenbloem, Taraxacum officinale? Door het mildere klimaat bloeit dit plantje tegenwoordig zo’n beetje het hele jaar door en fleurt daarmee menig grasveld op. Maar naast het esthetische voordeel hiervan is er nog een voordeel. Paardenbloem is onmisbaar voedsel voor vele insecten waaronder de vlinder, de hommel en de bij. Dat alleen al is een reden om deze plant te koesteren. Jammer dus dat veel mensen paardenbloem als een onkruid beschouwen.

Medicinale werking van paardenbloem, Taraxacum officinale

Misschien dat ze van gedachten veranderen als ze horen wat deze bescheiden maar machtige plant allemaal nog meer kan. Geneeskrachtige eigenschappen heeft  ze namelijk ook volop. Zo heeft paardenbloem talrijke heilzame effecten op het spijsverteringsstelsel en de daarmee verwante organen. Ook heeft het op meerdere manieren een ontgiftende werking. Daarnaast is het rijk aan een paar hele interessante mineralen die helpen bij onder andere bij botopbouw.

Magische effecten en meer…

Magisch eigenschappen heeft paardenbloem ook volop. Wat dacht je van diverse eigenschappen bij oogproblemen, inclusief je derde oog. Het heeft namelijk ook divinatoire kwaliteiten. En je kunt er zelfs berichten mee sturen en wensen mee laten uitkomen. En mocht dit alles niet genoeg zijn, er is altijd nog het feit dat ze een groot deel van het jaar voor enorm voedzaam eten kan zorgen. Meer weten? Lees het allemaal in deze monografie…

Botanische beschrijving Paardenbloem, Taraxacum officinale

Paardenbloem staat op een stevige, vlezige penwortel die tot wel een meter lang kan worden. Direct boven de wortel bevind zich een rozet van lancetvormige, schaafsgewijs ingesneden bladeren. De bladerranden zijn getand en gelobd en soms zelfs gaaf. De stengel is hol, onvertakt en glad met aan het eind daarvan de solitaire bloemkorfjes met talrijke warmgele lintbloemen. De bloem is 3 tot 4 cm in diameter. Na de bloei vormt zich een pluizenbol met daarop geribde dopvruchtjes met haarkronen op een lange snavel. De plant bevat melksap.

Bijzonderheden

De paardenbloem heeft vele ondersoorten die allemaal een gelijkwaardige werking hebben.
De westerse geneeskunst ontdekte de paardenbloem relatief laat, terwijl deze toch al heel lang in Europa is.
De paardenbloem heeft ontzettend veel volksnamen, niet alleen in het Nederlands, maar ook in andere talen. In het Duits zouden er maar liefst 500 verschillende benamingen voor deze plant zijn.

Het is niet toegestaan inhoud te kopiëren

 

Word gratis lid

en zie verborgen content





Paardenbloem, Taraxacum officinale image