Brandnetelsoep, een recept van de hagetisse

Brandnetelsoep, recept van de hagetisse foto

Brandnetel is een superplant voor diegenen die wel een mineralenboost kunnen gebruiken. En je vindt het zo’n beetje overal. Vandaag post ik mijn eigen recept voor een heerlijke brandnetelsoep.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 600 gram jonge brandneteltoppen
  • 1 grote ui of 2 kleine
  • 2 of 3 tenen knoflook (wij houden van veel knoflook, dus gaan voor 3 tenen)
  • 250 gram raap of aardpeer
  • 25 gram boter
  • 1,5 liter water
  • Peper, zout, lavas, peterselie, tijm, rozemarijn, gemalen korianderzaad naar smaak
  • Een scheut olijfolie

Pluk de brandnetels zo kort mogelijk voor het maken van de soep. Het gebruik van handschoenen is hierbij aan te raden. Was de toppen goed en zet ze apart in een vergiet.

Snipper de ui en fruit deze in de boter. Als je de soep vegan wilt maken kun je olijfolie gebruiken. Let er dan wel op dat je deze niet te heet laat worden. Voeg vervolgens de fijngehakte tenen knoflook toe. Snij de geschilde raap of aardpeer in blokjes en voeg deze aan het geheel toe. Als laatste doe je de brandneteltoppen erbij.

Voeg nu het water en de kruiderij toe. Laat het geheel 15 minuten zachtjes koken. Maak het dan tot een glad en smeuïg geheel met behulp van een staafmixer. Voeg op het laatst een flinke scheut olijfolie toe, roer nog een keer door en haal de pan van het vuur.

Eventuele variaties

Je kunt aardappel gebruiken in plaats van de raap of aardpeer. Vanwege de voedingswaarde hebben de laatste twee mijn voorkeur, maar ik kan me zo voorstellen dat niet iedereen deze makkelijk kan vinden. Ook kun je net voordat je de staafmixer op de soep loslaat wat slagroom toevoegen als je de soep net wat meer body wilt geven.

Heb je geen staafmixer? Een ouderwetse stamppotstamper werkt ook. Haal in dat geval het brandnetelblad van de stelen af en doe de stelen weg. Hak het brandnetelblad fijn voor je het bij het mengsel voegt en maak de soep aan het einde fijn met de stamper. Ik serveer deze soep bij voorkeur met vers gebakken speltdesembrood. Eet smakelijk!