Alle Nuggets

Mijn belangrijkste taak vind ik het begeleiden van mensen die hun eigen pad weer willen bewandelen. Die het vertrouwen in zichzelf willen hervinden, helemaal, zowel in hoofd, hart als lijf.  Ik help hen alle verhalen, aangeleerd door opvoeding en culturele kaders, te doorzien voor wat ze zijn, de stem van hun eigen intuïtie weer te herkennen en de kracht te vinden die te volgen, op weg naar gezondheid en geluk.

Dat is de rode draad door al mijn werk, mensen empoweren. Op kleine manieren, door kennis te delen die mensen in staat stelt voor zichzelf te zorgen. En op grotere manieren, door altijd vragen te stellen en de status quo in twijfel te trekken…

Bananenscramble

Dit is mijn bord van vanochtend. Nou ja, het ging eerder richting de middag, maar het was in ieder geval mijn simpele, gezonde en lekkere ontbijt: bananenscramble met koekenpancrumble.  Ik eet dit niet vaak, want banaan moet van ver komen en ik eet bij voorkeur lokaal. Maar iedereen in mijn gezin vindt dit heerlijk en overrijpe bananen worden anders weggegooid, dus soms verwennen we onszelf. Zoals vandaag dus.

Vandaag aten we dit gerecht in combinatie met een crumble uit de koekenpan, aardbeien en verse slagroom, uiteraard zonder suiker. Klik om het recept te lezen!

Dit is mijn bord van vanochtend. Nou ja, het ging eerder richting de middag, maar het was in ieder geval mijn simpele, gezonde en lekkere ontbijt: bananenscramble met koekenpancrumble.  Ik eet dit niet vaak, want banaan moet van ver komen en ik eet bij voorkeur lokaal. Maar iedereen in mijn gezin vindt dit heerlijk en overrijpe bananen worden anders weggegooid, dus soms verwennen we onszelf. Zoals vandaag dus. Vandaag aten we dit gerecht in combinatie met een crumble uit de koekenpan, aardbeien en verse slagroom, uiteraard zonder suiker. Trouwens, normaal zou ik een gerecht met veel fruit vroeg op de dag niet aanraden bij mensen met bijnierproblematiek, maar in dit geval kan het wel. Doordat je het fruit combineert met andere, hartige, ingrediënten en een gezond zout, zit het wel goed met je kalium – natrium balans.

Bananenscramble (per persoon):

Breek twee eieren in een schaaltje. Prak een rijpe banaan heel fijn met een vork en doe het bij de eieren. Voeg een kwart theelepel fijn Keltisch zeezout toe. Klop het geheel goed los met een garde en doe het in een hete pan met een klont boter. Draai het vuur terug tot middenhoog en roerbak de scramble onder voortdurend doorroeren.

Koekenpancrumble:

Neem een biologisch appeltje – ik gebruik een halve appel per persoon – en verwijder het klokhuis. Snij de appel in hele kleine stukjes. Doe veel boter in een koekenpan. Ik gebruik voor vier personen ongeveer 100 gram boter. Verhit de boter en fruit de appelstukjes kort op hoog vuur. Voeg havervlokken (per persoon twee handjes) en wat rozijnen toe. Draai het vuur laag en laat het onder regelmatig omscheppen doorbakken tot de vlokken goudbruin zijn. Serveer de bananenscramble met de crumble en verse slagroom of mascarpone of crème fraiche.  Je kunt daarnaast nog andere lekkere dingen toevoegen, zoals wat geroosterde walnoten of amandelen en seizoensfruit.
Lees verder

Voel de magie…

Ergens in Kerry, Ierland…
Op sommige plekken is het onmogelijk de magie niet te voelen. Waar het makkelijk is om het aardse te overstijgen en elders heen te reizen. Dit is zo’n plek.
Kom even bij me zitten en zie wat ik zie.

advertentie sectie

Hommels en vingerhoedskruid

Hommels zijn dol op vingershoedskruid. Dat is een van de redenen waarom deze plant in mijn tuin staat. Wil je meer weten over vingerhoedskruid, Digitalis purpurea? Bij de blogs kun je er een artikel over vinden.

Kikkers

Muis, kevers en vliegen

De cycli van de natuur, de cirkel van het leven in actie.

Ik kwam deze muis vandaag tegen tijdens een wandeling in een lokale bos. Ik filmde terwijl hij werd opgegeten door kevers (Nicrophorus vespilloides) en aasvliegen. Terwijl alles om ons heen groeit en tot bloei komt, maakt de dood ook nog steeds een groot deel uit van het leven.

Kraai fledgling

Maak kennis met onze gast van de afgelopen twee dagen… We hadden deze jonge kraai onder onze hoede terwijl hij wachtte om in een vogelopvang te worden geplaatst.

Hij werd zittend op de grond bij ons veld gevonden. Normaal gesproken zou dat geen reden tot ongerustheid zijn geweest. Kraaien verlaten vaker wel dan niet het nest voordat ze kunnen vliegen. Hun ouders blijven ze op de grond voeren totdat ze klaar zijn om het allemaal alleen te doen.

Klik om meer te lezen

Maak kennis met onze gast van de afgelopen twee dagen... We hadden deze jonge kraai onder onze hoede terwijl hij wachtte om in een vogelopvang te worden geplaatst. Hij werd zittend op de grond bij ons veld gevonden. Normaal gesproken zou dat geen reden tot ongerustheid zijn geweest. Kraaien verlaten vaker wel dan niet het nest voordat ze kunnen vliegen. Hun ouders blijven ze op de grond voeren totdat ze klaar zijn om het allemaal alleen te doen. Als je ooit een jonge kraai vindt, is het daarom een ​​goed idee om hem gewoon met rust te laten. Hoogstwaarschijnlijk zijn zijn ouders in de buurt, wachtend tot je weggaat. En maak je geen zorgen dat hij naar mensen ruikt. Het is een broodje aap dat vogels daardoor hun kroost in de steek zouden laten. Soms is het echter een goed idee om iemand, die iets van deze vogels weet, een kijkje te laten nemen. Zoals in het geval van deze kraai. Hij was erg ondervoed, hetgeen te zien is aan zijn veren. Hij bevond zich ook op een zeer ongelukkige locatie. Tussen twee basisscholen, heel veel katten en honden, dicht bij de weg. In zijn geval was opvang nodig. Hij zou het zeker niet hebben overleefd, dus ik ben blij dat men ons vroeg even om bij hem te komen kijken. Op dit moment is deze kleine kraai in een vogelreservaat. Hij verblijft daar met soortgenoten totdat hij klaar is om weer in het wild te worden vrijgelaten.... 😍

HSP

HSP, oftewel hoogsensitieve persoon… dat is een term waar ik niet veel mee kan. Ook al rekent men mij waarschijnlijk zelf ook tot die groep. Ik weet dat veel mensen zichzelf als HSP beschouwen en dat voor hen veel puzzelstukjes op z’n plek vallen op het moment dat ze de term leren kennen. Maar voor mij is het weer zo’n term die verzonnen is om een normale reactie op een abnormale wereld te verklaren.

Klik om meer te lezen…

HSP, oftewel hoogsensitieve persoon... dat is een term waar ik niet veel mee kan. Ook al rekent men mij waarschijnlijk zelf ook tot die groep. Ik weet dat veel mensen zichzelf als HSP beschouwen en dat voor hen veel puzzelstukjes op z'n plek vallen op het moment dat ze de term leren kennen. Maar voor mij is het weer zo'n term die verzonnen is om een normale reactie op een abnormale wereld te verklaren. Niet de zogenaamde hoogsensitieve persoon wijkt af maar al die andere mensen. Het is ronduit vreemd dat zij kunnen functioneren in een maatschappij zo bizar en hoog aan prikkels als de onze. We zijn zeker weten niet gemaakt voor een wereld als deze. We zijn gemaakt om alert te zijn, bewust van onze omgeving. Om geluiden, beelden en andere indrukken op te vangen met onze voelsprieten en snel te duiden. Diepe bromgeluiden of hoge geluiden die op gegil lijken - of gegil zijn - zouden ons allemaal direct op onze hoede moeten brengen. Mensen die gekwalificeerd worden als HSP zijn niet verhoogd alert. Al die anderen zijn verminderd alert. Ze zijn afgestompt door de tsunami aan dagelijkse prikkels. Dat lijkt een voordeel, maar dat is het niet. Het alarmeringsproces is niet meer bewust, maar het is er nog wel. En dat is vreet energie. Ik weet in ieder geval wat mijn energie wegzuigt. Daardoor kan ik er iets aan doen.  

advertentie sectie

Abseilende spanner rups

Rupsen die lijken te dansen… ze zijn momenteel overal in het bos. Ze dansen echter niet. Het is meer een soort abseilen.

Deze rupsen worden later in het jaar spannervlinders. Deze nachtvlinders leggen hun eieren hoog in de boom als de winter nadert. Als deze bomen in het voorjaar weer blad krijgen komen de rupsen tevoorschijn en smullen van de jonge bladeren.

Zodra ze genoeg te eten hebben laten ze zich bungelend aan een zijden draad op de grond zakken. Eenmaal op de grond weven ze een cocon waarin ze gaan liggen wachten tot de herfst aanbreekt. Dan komt de prachtige nachtvlinder tevoorschijn om een partner te vinden en de cyclus opnieuw te starten….

Walk with me (Oranjewoud)

Wanneer er een gebrek aan verbinding met de aarde dreigt (zie eerdere nugget), is er gelukkig altijd het bos. Ik probeer er elke dag heen te gaan, gewoon om even bij te komen van de waanzin van de wereld. Het houdt me altijd stevig geworteld in wat ik weet dat het belangrijkst is…

Ik heb er vaak de mooiste ontmoetingen, zoals die met een kudde herten laatst. Of de Vlaamse gaaien die de afgelopen maand een bericht voor me hadden. Of de rups die ik binnenkort zeker met jullie ga delen ❤️

Verbinding

Een wise woman weet dat ze met elk wezen op aarde verbonden is. Ze voelt het in het merg van haar botten. Het is waar ze haar kracht vandaan haalt.

Ik ben ervan overtuigd dat de belangrijkste bron van onze problemen – of ze zich nu uiten in ziekte, depressie of gewoon een vaag gevoel van ontevredenheid – het gebrek aan verbinding is dat gepaard gaat met het deel uitmaken van onze samenleving. Van het geloven van de verhalen die ons worden verteld en die we onszelf wijsmaken.

Klik om meer te lezen…

Een wise woman weet dat ze met elk wezen op aarde verbonden is. Ze voelt het in het merg van haar botten. Het is waar ze haar kracht vandaan haalt. Ik ben ervan overtuigd dat de belangrijkste bron van onze problemen - of ze zich nu uiten in ziekte, depressie of gewoon een vaag gevoel van ontevredenheid - het gebrek aan verbinding is dat gepaard gaat met het deel uitmaken van onze samenleving. Van het geloven van de verhalen die ons worden verteld en die we onszelf wijsmaken. Daarom vind ik het prima om altijd een beetje een buitenstaander te zijn. Het houdt me in balans, in staat om door de fictie heen te kijken en in contact te blijven met de rest van de aarde. Hoe lang is het geleden dat jij een echte verbinding met je medecreaturen hebt gevoeld? Wanneer voelde je je voor het laatst een van hen?

Onkruidpesto recept

Lees verder

Onaardig

Er lijkt een impliciete afspraak te zijn dat we het wel over dingen mogen hebben die niet oké zijn, als we het maar positief brengen. Dus we mogen het wel hebben over wat wij mensen de aarde aandoen, als we er maar een leuke draai aangeven. Lekker aan de ludieke acties, zeg maar. En zolang we in ieder geval aan het einde van ons betoog maar zeggen dat het vast wel goed komt.

Klik om meer te lezen…

Er lijkt een impliciete afspraak te zijn dat we het wel over dingen mogen hebben die niet oké zijn, als we het maar positief brengen. Dus we mogen het wel hebben over wat wij mensen de aarde aandoen, als we er maar een leuke draai aangeven. Lekker aan de ludieke acties, zeg maar. En zolang we in ieder geval aan het einde van ons betoog maar zeggen dat het vast wel goed komt. Eerlijk gezegd heb ik daar moeite mee. Als ik om me heen kijk, hier in dit decadente Nederland, zie ik nogal veel dingen die ik niet vind kunnen. Rücksichtslos consumeren, ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken. En een excuus is er niet, want iedereen die de krant leest of het nieuws kijkt, of anderszins zijn of haar ogen enigszins open houdt, kan weten wat er gaande is. Ik merk dat ik meteen de neiging heb om te roepen: 'Gelukkig zijn er ook mensen die het wel anders proberen te doen.' En dat is ook zo, maar daar gaat het niet om. Het gaat om die enorme massa. De rijen voor de winkels, de mensen die vooral niet willen weten hoe hun karbonaadje leefde en dood ging. Blijkbaar helpt de zachte, positieve aanpak bij hen niet. Als ik wil kunnen zeggen wat gezegd moet worden, moet ik op de koop toe nemen dat mensen mij niet leuk gaan vinden. Onaardig zelfs. Dat vind ik lastig. Ik ben best een watje en eigenlijk heel lief. Daarom moet ik mezelf toestemming geven om onaardig gevonden te worden. Bij deze, Emma. Je hebt m'n toestemming het oké te vinden dat niet iedereen je aardig vindt. Ga nu alsjeblieft zeggen wat je op je hart hebt, want anders word je nog gek...

advertentie sectie

Gele dovenetel

Kijk eens wat ik vond langs de kant van een bospad: heel veel gele dovenetel, Lamiastrum of Lamium galeobdolon! De meeste van jullie kennen vast de paarse en witte familieleden van deze plant wel, maar deze zie je toch iets minder vaak. En dat terwijl de gele dovenetel nog lekkerder is dan die andere twee.

Klik om meer te lezen…

Kijk eens wat ik vond langs de kant van een bospad: heel veel gele dovenetel, Lamiastrum of Lamium galeobdolon! De meeste van jullie kennen vast de paarse en witte familieleden van deze plant wel, maar deze zie je toch iets minder vaak. En dat terwijl de gele dovenetel nog lekkerder is dan die andere twee. Dovenetel kun je op dezelfde manieren eten als de brandnetel, maar dan zonder de ongemakken die de brandharen bij het plukken geven. Je kunt de bladeren dus rauw en gekookt eten. De dovenetel heeft daarbij als bonus dat de bloemen echt superlekker zijn. Zoet van smaak en dat geldt zeker voor de gele variant. Die is het zoetst van allemaal. Ik snoep ze graag. Dovenetel is mineraalrijk en daarom erg gezond om te eten. De geneeskrachtige eigenschappen zijn enigszins te vergelijken met de brandnetel, al is de dovenetel wel minder krachtig. Ik geniet daarom vooral van de culinaire geneugtes die deze plant biedt...

Als je geen ‘ja’ kunt zeggen met je hele hart is er altijd nog ‘nee’. ‘Nee’ is ook een antwoord. Soms is het zelfs het enige mogelijke antwoord.

Velen van ons, vooral vrouwen, hebben geleerd nooit nee te zeggen. Nee leren zeggen is vaak een belangrijke stap voorwaarts in je helingsproces, zowel lichamelijk als psychisch als spiritueel. Als je niet met je hele hart ja kunt zeggen, zeg dan eens nee voor de verandering.

Emma, hagetisse
Lees verder

Verhalen

Mensen zijn dol op verhalen. Als je het mij vraagt is het zelfs de eigenschap die ons bij uitstek van andere dieren onderscheidt, het vermogen om verhalen te verzinnen. Wij zijn in staat tot fictie, hersenspinsels, luchtfietserij, enzovoort. Kortom, wij kunnen dingen bedenken die niets met de waarheid van doen hebben. Wij kunnen fantaseren.

Tot zover zal een ieder instemmend kunnen knikken. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat wij ook ons dagelijks leven bij elkaar fantaseren. Ons hele leven, onze hele maatschappij hangt van verhalen aan elkaar.

Lees verder

Roeken

advertentie sectie

Animist

Als je me dan toch in een spiritueel hokje zou moeten stoppen – en van mij hoeft dat echt niet – dan zou animist misschien het best passende label zijn. Voor mij is alles om me heen bezield. Wat meer is, alles om me heen heeft net zoveel recht op leven als ik heb. Dat dit voor veel mensen niet vanzelfsprekend is, is wel duidelijk aan de manier waarop we als soort met de aarde omgaan.

Klik om meer te lezen…

Als je me dan toch in een spiritueel hokje zou moeten stoppen - en van mij hoeft dat echt niet - dan zou animist misschien het best passende label zijn. Voor mij is alles om me heen bezield. Wat meer is, alles om me heen heeft net zoveel recht op leven als ik heb. Dat dit voor veel mensen niet vanzelfsprekend is, is wel duidelijk aan de manier waarop we als soort met de aarde omgaan. Ik koop alleen dingen die ik echt nodig heb en dan bij voorkeur tweedehands. Alles wat ik eet, drink, gebruik... doe ik met zorgvuldigheid en eerbied voor datgene dat daarvoor het leven laat. Ik besef namelijk dat mijn voortbestaan automatisch inhoudt dat andere levensvormen het leven laten. Net zoals ik accepteer dat het kan gebeuren dat mijn bestaan ophoudt omdat een andere levensvorm doorgaat. Dit is een besef dat nodig is om het tij van teloorgang op aarde te keren. Zolang homo sapiens zich gedraagt alsof de rest van de aarde er niet toe doet, gaat het niet goed komen. Het feit dat men nog nergens op nationaal niveau durft te suggereren dat we massaal moeten stoppen met onnodig consumeren doet me het ergste vrezen. Ik weet dat niemand dit soort uitspraken wil horen, maar het moet wel gezegd worden.

Buiten bewegen

Deze foto is genomen in m’n buurtbos: het Oranjewoud. Is het niet beeldschoon? Ik probeer er elke dag heen te gaan. Zo word ik niet gillend gek in dit hectische land!

Bewegen is essentieel. Daar heb ik het al eens over gehad in een blog. Om jezelf structureel aan het bewegen te krijgen is het belangrijk dat je erachter komt welke manier van bewegen voor jou niet voelt als een opgaaf. Vind een manier van bewegen die voor jou vanzelfsprekend is. Laat je daarbij vooral niet leiden door de ideeën van anderen over wat ‘echt’ bewegen is. Het kan namelijk iets heel anders zijn dan wat we onder sporten vatten.

Klik om meer te lezen…

Deze foto is genomen in m'n buurtbos: het Oranjewoud. Is het niet beeldschoon? Ik probeer er elke dag heen te gaan. Zo word ik niet gillend gek in dit hectische land! Bewegen is essentieel. Daar heb ik het al eens over gehad in een blog. Om jezelf structureel aan het bewegen te krijgen is het belangrijk dat je erachter komt welke manier van bewegen voor jou niet voelt als een opgaaf. Vind een manier van bewegen die voor jou vanzelfsprekend is. Laat je daarbij vooral niet leiden door de ideeën van anderen over wat 'echt' bewegen is. Het kan namelijk iets heel anders zijn dan wat we onder sporten vatten. Bij mij is het bijvoorbeeld tuinieren, grondwerken met m'n paard én wandelen. Ik wandel me vaak helemaal suf. Vrijwillig! Want ik vind het heerlijk. Gewoon die ene voet voor die andere zetten en me zo langs mooie plekken laten voeren. Het liefst wandel ik in de natuur zoals in dit bos waar ik vaak kom. Als er dan bijna niemand is, ben ik helemaal gelukkig... Het is daarbij zeker een plus dat mijn favoriete manier van bewegen zich buiten afspeelt. Ik loop lekker in de frisse lucht, de omgeving is fijn om m'n hoofd leeg te krijgen én ik krijg vitamine D op de koop toe. Straks dan. Als de zon weer hoog genoeg staat.

Het regent, het regent…

Ik hou van de regen… ik kan het de aarde zien doordrenken en daarheen verdwijnen waar het hoort te zijn. Als het regent na een hete dag kan ik de planten praktisch horen juichen. Vandaag klinkt het meer alsof er tevreden geneuried wordt.
Ik word verdrietig als ik zie hoe op veel plekken de regen zo van de tegels, klinkers en asfalt de goot in loopt. Wist je dat 39,8% van het oppervlak van de gemiddelde Nederlandse tuin bestraat is?

Toxic positivity

Ik ben een behoorlijk positief mens. Dat kan ook niet anders, want zonder een positieve en optimistische insteek was ik nooit begonnen aan al die avonturen die ik heb beleefd. Uit ervaring weet ik dat alles voorbij gaat en dat de meeste uitdagingen achteraf bezien een zegening in vermomming waren. Ze brengen me telkens iets verder op het pad dat bij mij hoort. Ik vertrouw daar op.

Dat wil niet zeggen dat het leven niet af en toe gewoon ronduit klote is. Dat je als je ergens midden inzit je even dat gouden randje nog niet kan zien. En dat het dan kan helpen om over je negatieve gevoelens te praten. Die hebben namelijk ook een functie.

Lees verder

Het is niet toegestaan inhoud te kopiëren

Word gratis lid

en zie alle verborgen content