Alle Nuggets

Kraai fledgling

Maak kennis met onze gast van de afgelopen twee dagen… We hadden deze jonge kraai onder onze hoede terwijl hij wachtte om in een vogelopvang te worden geplaatst.

Hij werd zittend op de grond bij ons veld gevonden. Normaal gesproken zou dat geen reden tot ongerustheid zijn geweest. Kraaien verlaten vaker wel dan niet het nest voordat ze kunnen vliegen. Hun ouders blijven ze op de grond voeren totdat ze klaar zijn om het allemaal alleen te doen.

Klik om meer te lezen

Maak kennis met onze gast van de afgelopen twee dagen... We hadden deze jonge kraai onder onze hoede terwijl hij wachtte om in een vogelopvang te worden geplaatst. Hij werd zittend op de grond bij ons veld gevonden. Normaal gesproken zou dat geen reden tot ongerustheid zijn geweest. Kraaien verlaten vaker wel dan niet het nest voordat ze kunnen vliegen. Hun ouders blijven ze op de grond voeren totdat ze klaar zijn om het allemaal alleen te doen. Als je ooit een jonge kraai vindt, is het daarom een ​​goed idee om hem gewoon met rust te laten. Hoogstwaarschijnlijk zijn zijn ouders in de buurt, wachtend tot je weggaat. En maak je geen zorgen dat hij naar mensen ruikt. Het is een broodje aap dat vogels daardoor hun kroost in de steek zouden laten. Soms is het echter een goed idee om iemand, die iets van deze vogels weet, een kijkje te laten nemen. Zoals in het geval van deze kraai. Hij was erg ondervoed, hetgeen te zien is aan zijn veren. Hij bevond zich ook op een zeer ongelukkige locatie. Tussen twee basisscholen, heel veel katten en honden, dicht bij de weg. In zijn geval was opvang nodig. Hij zou het zeker niet hebben overleefd, dus ik ben blij dat men ons vroeg even om bij hem te komen kijken. Op dit moment is deze kleine kraai in een vogelreservaat. Hij verblijft daar met soortgenoten totdat hij klaar is om weer in het wild te worden vrijgelaten.... 😍

HSP

HSP, oftewel hoogsensitieve persoon… dat is een term waar ik niet veel mee kan. Ook al rekent men mij waarschijnlijk zelf ook tot die groep. Ik weet dat veel mensen zichzelf als HSP beschouwen en dat voor hen veel puzzelstukjes op z’n plek vallen op het moment dat ze de term leren kennen. Maar voor mij is het weer zo’n term die verzonnen is om een normale reactie op een abnormale wereld te verklaren.

Klik om meer te lezen…

HSP, oftewel hoogsensitieve persoon... dat is een term waar ik niet veel mee kan. Ook al rekent men mij waarschijnlijk zelf ook tot die groep. Ik weet dat veel mensen zichzelf als HSP beschouwen en dat voor hen veel puzzelstukjes op z'n plek vallen op het moment dat ze de term leren kennen. Maar voor mij is het weer zo'n term die verzonnen is om een normale reactie op een abnormale wereld te verklaren. Niet de zogenaamde hoogsensitieve persoon wijkt af maar al die andere mensen. Het is ronduit vreemd dat zij kunnen functioneren in een maatschappij zo bizar en hoog aan prikkels als de onze. We zijn zeker weten niet gemaakt voor een wereld als deze. We zijn gemaakt om alert te zijn, bewust van onze omgeving. Om geluiden, beelden en andere indrukken op te vangen met onze voelsprieten en snel te duiden. Diepe bromgeluiden of hoge geluiden die op gegil lijken - of gegil zijn - zouden ons allemaal direct op onze hoede moeten brengen. Mensen die gekwalificeerd worden als HSP zijn niet verhoogd alert. Al die anderen zijn verminderd alert. Ze zijn afgestompt door de tsunami aan dagelijkse prikkels. Dat lijkt een voordeel, maar dat is het niet. Het alarmeringsproces is niet meer bewust, maar het is er nog wel. En dat is vreet energie. Ik weet in ieder geval wat mijn energie wegzuigt. Daardoor kan ik er iets aan doen.  

Onaardig

Er lijkt een impliciete afspraak te zijn dat we het wel over dingen mogen hebben die niet oké zijn, als we het maar positief brengen. Dus we mogen het wel hebben over wat wij mensen de aarde aandoen, als we er maar een leuke draai aangeven. Lekker aan de ludieke acties, zeg maar. En zolang we in ieder geval aan het einde van ons betoog maar zeggen dat het vast wel goed komt.

Klik om meer te lezen…

Er lijkt een impliciete afspraak te zijn dat we het wel over dingen mogen hebben die niet oké zijn, als we het maar positief brengen. Dus we mogen het wel hebben over wat wij mensen de aarde aandoen, als we er maar een leuke draai aangeven. Lekker aan de ludieke acties, zeg maar. En zolang we in ieder geval aan het einde van ons betoog maar zeggen dat het vast wel goed komt. Eerlijk gezegd heb ik daar moeite mee. Als ik om me heen kijk, hier in dit decadente Nederland, zie ik nogal veel dingen die ik niet vind kunnen. Rücksichtslos consumeren, ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken. En een excuus is er niet, want iedereen die de krant leest of het nieuws kijkt, of anderszins zijn of haar ogen enigszins open houdt, kan weten wat er gaande is. Ik merk dat ik meteen de neiging heb om te roepen: 'Gelukkig zijn er ook mensen die het wel anders proberen te doen.' En dat is ook zo, maar daar gaat het niet om. Het gaat om die enorme massa. De rijen voor de winkels, de mensen die vooral niet willen weten hoe hun karbonaadje leefde en dood ging. Blijkbaar helpt de zachte, positieve aanpak bij hen niet. Als ik wil kunnen zeggen wat gezegd moet worden, moet ik op de koop toe nemen dat mensen mij niet leuk gaan vinden. Onaardig zelfs. Dat vind ik lastig. Ik ben best een watje en eigenlijk heel lief. Daarom moet ik mezelf toestemming geven om onaardig gevonden te worden. Bij deze, Emma. Je hebt m'n toestemming het oké te vinden dat niet iedereen je aardig vindt. Ga nu alsjeblieft zeggen wat je op je hart hebt, want anders word je nog gek...

Als je geen ‘ja’ kunt zeggen met je hele hart is er altijd nog ‘nee’. ‘Nee’ is ook een antwoord. Soms is het zelfs het enige mogelijke antwoord.

Velen van ons, vooral vrouwen, hebben geleerd nooit nee te zeggen. Nee leren zeggen is vaak een belangrijke stap voorwaarts in je helingsproces, zowel lichamelijk als psychisch als spiritueel. Als je niet met je hele hart ja kunt zeggen, zeg dan eens nee voor de verandering.

Emma, hagetisse

Verhalen

Mensen zijn dol op verhalen. Als je het mij vraagt is het zelfs de eigenschap die ons bij uitstek van andere dieren onderscheidt, het vermogen om verhalen te verzinnen. Wij zijn in staat tot fictie, hersenspinsels, luchtfietserij, enzovoort. Kortom, wij kunnen dingen bedenken die niets met de waarheid van doen hebben. Wij kunnen fantaseren.

Tot zover zal een ieder instemmend kunnen knikken. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat wij ook ons dagelijks leven bij elkaar fantaseren. Ons hele leven, onze hele maatschappij hangt van verhalen aan elkaar.

Lees meer

Animist

Als je me dan toch in een spiritueel hokje zou moeten stoppen – en van mij hoeft dat echt niet – dan zou animist misschien het best passende label zijn. Voor mij is alles om me heen bezield. Wat meer is, alles om me heen heeft net zoveel recht op leven als ik heb. Dat dit voor veel mensen niet vanzelfsprekend is, is wel duidelijk aan de manier waarop we als soort met de aarde omgaan.

Klik om meer te lezen…

Als je me dan toch in een spiritueel hokje zou moeten stoppen - en van mij hoeft dat echt niet - dan zou animist misschien het best passende label zijn. Voor mij is alles om me heen bezield. Wat meer is, alles om me heen heeft net zoveel recht op leven als ik heb. Dat dit voor veel mensen niet vanzelfsprekend is, is wel duidelijk aan de manier waarop we als soort met de aarde omgaan. Ik koop alleen dingen die ik echt nodig heb en dan bij voorkeur tweedehands. Alles wat ik eet, drink, gebruik... doe ik met zorgvuldigheid en eerbied voor datgene dat daarvoor het leven laat. Ik besef namelijk dat mijn voortbestaan automatisch inhoudt dat andere levensvormen het leven laten. Net zoals ik accepteer dat het kan gebeuren dat mijn bestaan ophoudt omdat een andere levensvorm doorgaat. Dit is een besef dat nodig is om het tij van teloorgang op aarde te keren. Zolang homo sapiens zich gedraagt alsof de rest van de aarde er niet toe doet, gaat het niet goed komen. Het feit dat men nog nergens op nationaal niveau durft te suggereren dat we massaal moeten stoppen met onnodig consumeren doet me het ergste vrezen. Ik weet dat niemand dit soort uitspraken wil horen, maar het moet wel gezegd worden.

Buiten bewegen

Deze foto is genomen in m’n buurtbos: het Oranjewoud. Is het niet beeldschoon? Ik probeer er elke dag heen te gaan. Zo word ik niet gillend gek in dit hectische land!

Bewegen is essentieel. Daar heb ik het al eens over gehad in een blog. Om jezelf structureel aan het bewegen te krijgen is het belangrijk dat je erachter komt welke manier van bewegen voor jou niet voelt als een opgaaf. Vind een manier van bewegen die voor jou vanzelfsprekend is. Laat je daarbij vooral niet leiden door de ideeën van anderen over wat ‘echt’ bewegen is. Het kan namelijk iets heel anders zijn dan wat we onder sporten vatten.

Klik om meer te lezen…

Deze foto is genomen in m'n buurtbos: het Oranjewoud. Is het niet beeldschoon? Ik probeer er elke dag heen te gaan. Zo word ik niet gillend gek in dit hectische land! Bewegen is essentieel. Daar heb ik het al eens over gehad in een blog. Om jezelf structureel aan het bewegen te krijgen is het belangrijk dat je erachter komt welke manier van bewegen voor jou niet voelt als een opgaaf. Vind een manier van bewegen die voor jou vanzelfsprekend is. Laat je daarbij vooral niet leiden door de ideeën van anderen over wat 'echt' bewegen is. Het kan namelijk iets heel anders zijn dan wat we onder sporten vatten. Bij mij is het bijvoorbeeld tuinieren, grondwerken met m'n paard én wandelen. Ik wandel me vaak helemaal suf. Vrijwillig! Want ik vind het heerlijk. Gewoon die ene voet voor die andere zetten en me zo langs mooie plekken laten voeren. Het liefst wandel ik in de natuur zoals in dit bos waar ik vaak kom. Als er dan bijna niemand is, ben ik helemaal gelukkig... Het is daarbij zeker een plus dat mijn favoriete manier van bewegen zich buiten afspeelt. Ik loop lekker in de frisse lucht, de omgeving is fijn om m'n hoofd leeg te krijgen én ik krijg vitamine D op de koop toe. Straks dan. Als de zon weer hoog genoeg staat.

Toxic positivity

Ik ben een behoorlijk positief mens. Dat kan ook niet anders, want zonder een positieve en optimistische insteek was ik nooit begonnen aan al die avonturen die ik heb beleefd. Uit ervaring weet ik dat alles voorbij gaat en dat de meeste uitdagingen achteraf bezien een zegening in vermomming waren. Ze brengen me telkens iets verder op het pad dat bij mij hoort. Ik vertrouw daar op.

Dat wil niet zeggen dat het leven niet af en toe gewoon ronduit klote is. Dat je als je ergens midden inzit je even dat gouden randje nog niet kan zien. En dat het dan kan helpen om over je negatieve gevoelens te praten. Die hebben namelijk ook een functie.

Lees meer

Onze relatie met de natuur

Bij  The Being Well Academy – het cursusplatform waarin ik verbonden ben – zijn ze ervan overtuigd dat de meeste van onze gezondheidsproblemen, of ze nu fysiek, mental of existentiële van aard zijn, voortkomen uit het feit dat we onszelf zien als losstaand van de aarde om ons heen. Om dit te illustreren wil ik jullie graag dit filmpje laten zien dat gemaakt is door de BBC in samenwerking met Dr. Eleni Dimou.

Om onze kwaliteit van leven en gevoel van welzijn te verbeteren zullen we niet alleen elk aspect van onszelf moeten ‘repareren. We zullen onszelf ook moeten herverbinden met het grotere geheel. Dat is de enige manier waarop we die magische beste versie van onszelf zullen worden en voldoening in ons leven zullen vinden.

Bij  The Being Well Academy - het cursusplatform waarin ik verbonden ben - zijn ze ervan overtuigd dat de meeste van onze gezondheidsproblemen, of ze nu fysiek, mental of existentiële van aard zijn, voortkomen uit het feit dat we onszelf zien als losstaand van de aarde om ons heen. Om dit te illustreren wil ik jullie graag dit filmpje laten zien dat gemaakt is door de BBC in samenwerking met Dr. Eleni Dimou. Om onze kwaliteit van leven en gevoel van welzijn te verbeteren zullen we niet alleen elk aspect van onszelf moeten 'repareren. We zullen onszelf ook moeten herverbinden met het grotere geheel. Dat is de enige manier waarop we die magische beste versie van onszelf zullen worden en voldoening in ons leven zullen vinden. Het curriculum va The Being Well Academy is gericht op het helpen van mensen zichzelf helemaal te helen. Het werkwoord helpen is hier bewust gekozen. Wij zijn helpers. We geven je de gereedschappen om het zelf te doen. Wij geven je de macht terug. Want uiteindelijk... zal jij moeten willen veranderen. Het is essentieel dat je de volle verantwoordelijk voor jouw levens en handelingen neemt. Een andere manier is er niet. Geen geschuil achter labels, gebeurtenissen en andere mensen. Slechts jijzelf en je wil om te veranderen.
Wil jij de macht over je welzijn terug? Maak een afspraak...

Verandering kost energie

Alles draait om energie. Dat is een natuurwetenschappelijk feit. Zowel ons lichaam als onze leefstijl zijn ontworpen rondom dat gegeven. Dit geldt trouwens niet alleen voor de mens, maar voor elk levend wezen. Zonder energie gaan we namelijk dood en energie is een schaars goed.

Wanneer je dit gegeven goed tot je laat doordringen, wordt er opeens een heleboel duidelijk. Waarom het soms lastig is om jezelf in beweging te krijgen. Dat kost immers energie. Waarom blijven eten daarentegen vaak net even te makkelijk is. Dat levert immers energie op.

Klik om meer te lezen…

Alles draait om energie. Dat is een natuurwetenschappelijk feit. Zowel ons lichaam als onze leefstijl zijn ontworpen rondom dat gegeven. Dit geldt trouwens niet alleen voor de mens, maar voor elk levend wezen. Zonder energie gaan we namelijk dood en energie is een schaars goed. Wanneer je dit gegeven goed tot je laat doordringen, wordt er opeens een heleboel duidelijk. Waarom het soms lastig is om jezelf in beweging te krijgen. Dat kost immers energie. Waarom blijven eten daarentegen vaak net even te makkelijk is. Dat levert immers energie op. Dat verklaart meteen waarom zingeving misschien wel de belangrijkste drijfveer van levende wezens is. Als we niet het idee hebben dat onze doelen zin hebben, is het lastig om onszelf in beweging te krijgen. Dat werkt zo van hele profane doelen, zoals eten regelen als je honger hebt, tot hele grootse doelen, zoals die eerder genoemde waterputten slaan. Wij moeten zelf de zin ergens van inzien. Anders gebeurt er gewoonweg niets. Dat betekent dus ook dat als je ergens niet volledig achter staat, het je heel moeilijk zal vallen om dat doel te bereiken. Ik heb het dan natuurlijk niet over doelen die je niet KAN halen omdat je er essentiële dingen voor mist. Gewoon voor de deur gaan staan, je armen op en neer wapperen en wegvliegen zit er niet in bijvoorbeeld. Maar voor de meeste dingen geldt dat je ze echt wel kunt bereiken, als je het maar graag genoeg wilt. Inzicht in onszelf en begrijpen waar we vandaan komen, en uit welke omstandigheden dan, is essentieel voor iedereen die op zoek is naar welzijn. Voor mij is het bespreken van dit soort processen essentieel voor het genezingsproces...
Klaar voor verandering? Maak een afspraak!

Avoid being burned at the stake

Have you considered volunteering for a pagan leadership position, but are afraid of being burned at the stake? This article offers you a guide to the community’s expectations, both explicit and implied, with a fool-proof method to make all the pagans happy, all of the time.

AND, YES… THIS IS MEANT TO BE FUNNY 🙂

Het is niet toegestaan inhoud te kopiëren