Farmacie Header Image

Hashtags voor deze post, hashtags voor deze plant:

Instagram hashtags

Facebook hastags

  • #eetbareplanten
  • #galliumodoratum
  • #geneeskrachtigekruiden
  • #geneeskrachtigeplanten
  • #kruidenheks
  • #kruidentherapie
  • #kruidentuin
  • #lievevrouwebedstro
  • #magischekruiden
  • #plantengeneeskunde
  • #plantentinctuur
  • #wijzevrouw
  • #wijzevrouwenpraktijk
lievevrouwebedstro - galium odorata - bloem en blad

Lievevrouwebedstro, Galium odoratum L.

Een lief klein plantje met grootse daden, dat is Lievevrouwebedstro, Galium odoratum. Met haar kleine bloempjes en zachtgroene, handvormige bladeren kun je haar makkelijk over het hoofd zien. Maar als je oplet, zie je haar overal.

Geneeskrachtige eigenschappen van lievevrouwebedstro, Galium Odoratum

Lievevrouwebedstro is tegenwoordig niet heel bekend als geneeskrachtig kruid, maar werd vroeger veel gebruikt. Misschien komt dit doordat er niet heel veel wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan en daar tegenwoordig toch wel de nadruk op ligt. Deze plant wordt echter al heel lang gebruikt voor aandoeningen. Ze verdient zeker weten een plek in dit plantenhandboek. Haar gebruik is vooral gerelateerd aan de urinewegen, de spijsvertering en bij nerveuze aandoeningen.

Magische eigenschappen en meer

Magisch is lievevrouwebedstro voor meerdere doeleinden bruikbaar. De bekendsten zijn waarschijnlijk liefdes- en voortplantingsgerelateerde doeleinden en vele vormen van bescherming. Je kunt echter ook welvaart met haar aantrekken. De plant was bij de Germanen gewijd aan de godin Freya, hetgeen verklaart waarom liefdesmagie tot haar sterke kanten behoort.

Botanische beschrijving Lievevrouwebedstro, Galium odoratum L.

Lievevrouwebedstro staat op dunne, kruipende wortelstokken met veel uitlopers. Door de kruipwortel breidt de plant zich redelijk snel uit, maar ze woekert niet sterk. De stengel is vierkant, rechtopstaand, onbehaard en onvertakt. De zittende bladeren staan in een rozet rondom de tak. Het aantal bladeren varieert tussen de 6 en 9. Ze zijn lancetvormig, 0,5 tot 1,5 centimeter breed en 2 tot 4 cm lang met 1 nerf. De bladeren zijn aan de randen ruwharig. Bovenaan de stengel vertakt deze zich en aan het uiteinde van de vertakkingen bevinden zich de bloemen in schermvormige pluimen. De bloemen zijn klein, wit, buis- tot trechtervormig en rijk aan nectar. Het is dan ook een goede insectenplant. Na de bloei heeft de plant splitvruchten, bolvormige vruchtjes van ongeveer 3 mm groot, welke voorzien zijn van haakvormige borsteltjes die worden verspreid door insecten. De bloemen ruiken zoet.

Bijzonderheden

De bloemen ruiken zo zoet dat ze vaak gedroogd in de vulling van stromatrassen gebruikt werden. Vandaar de naam. Ook werd het gebruikt in linnenkasten om de kleding lekker te laten ruiken en om motten te weren. Dit gebeurt nog steeds.
Geel walstro is op dezelfde manier te gebruiken.
Een christelijke legende vertelt dat Maria lievevrouwebedstro gebruikte om in Jezus’ wiegje te leggen.
De gedroogde bladeren kunnen gebruikt worden als tabak. Gecombineerd met blad van klein hoefblad en munt gebruikte het men vroeger om van een nicotineverslaving af te komen.

Het is niet toegestaan inhoud te kopiëren

 

Word gratis lid

en zie verborgen content





Lievevrouwebedstro, Galium odoratum L. image