Farmacie Header Image

Hashtags voor deze post, hashtags voor deze plant:

Instagram hashtags

Facebook hastags

brandnetel - urtica dioica - top

Brandnetel, grote, Urtica dioica L

Iedereen heeft weleens een aanvaring gehad met de grote brandnetel, Urtica dioica, en weet dat hij zijn naam aandoet. Na aanraking van deze plant lijkt het of je huid even in brand staat door het mierenzuur dat de plant uitscheidt. Door velen wordt hij verguisd en uit de tuin gerukt. Zij kennen duidelijk de waarde van deze plant niet. Toegegeven, brandnetel kan de boel een beetje overnemen als je hem niet in toom houdt. Maar het mooie is, als er teveel van komt, kun je hem altijd opeten.

Geneeskrachtige eigenschappen van brandnetel, Urtica dioica

Geneeskrachtig kan hij voor zoveel dingen gebruikt worden dat ik er bijna een beetje tegenop zag om aan deze monografie te beginnen. Maar juist daarom hoort hij in dit vademecum thuis. Ik noem nu even de belangrijkste toepassingen, te weten de bloedzuiverende en ontgiftende werking, de immuunversterkende en remineraliserende werking en de ontstekingsremmende en pijnstillende werking.

Magische eigenschappen van deze krachtpatser

Magisch is natuurlijk een beschermende werking logisch. Wie komt er immers voorbij de brandharen van deze plant. Niet vreemd daarom dat zo’n krachtige plant angst verjaagt. Maar brandnetel kan iemand ook laten branden van passie. Het is dan ook een plant die vaak in liefdesmagie, inclusief het verhogen van het libido, gebruikt word.

Botanische beschrijving Grote brandnetel, Urtica dioica

De brandnetel groeit op een sterke, kruipende wortel, die zich sterk en snel vertakt waardoor de plant zich over grote oppervlakten kan verspreiden. De stengels zijn groen en vierkant en behaard, onder andere met brandharen. De bladeren zijn tegenover elkaar staand, spits eirond met een gezaagde rand. Ook op de bladeren zijn, onder andere, brandharen te vinden. Vanuit de oksel groeien de kleine, groene bloemen in pluimen van ongeveer 8 cm lang. De mannelijke staan rechtop, de vrouwelijke gaan na bevruchting hangen. Die vrouwelijke bloemen leveren kleine geelbruine dopvruchten.

Bijzonderheden

De kleine brandnetel (Urtica urens) is misschien nog wel krachtiger dan de grote brandnetel. Ze hebben in ieder geval dezelfde toepassingen. Ik heb er echter voor gekozen de grote brandnetel te bespreken omdat deze algemener voorkomt.
In de Noordse mythologie was de brandnetel gewijd aan Donar, i.e. Thor.

Het is niet toegestaan inhoud te kopiëren

 

Word gratis lid

en zie verborgen content

Brandnetel, grote, Urtica dioica L image