Farmacie Header Image

Hashtags voor deze post, hashtags voor deze plant:

Instagram hashtags

Facebook hastags

paardenkastanje - aesculus hippocastanum - zaad

Paardenkastanje, witte, Aesculus hippocastanum

In Nederland, waar ik oorspronkelijk vandaan kom, zijn hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer 2. In veel westerse landen zal dat niet anders zijn. De natuur heeft ons meerdere planten gegeven die kunnen helpen bij dit soort aandoeningen. Degene die ik in deze monografie ga beschrijven is een van mijn favorieten: de witte paardenkastanje, Aesculus hippocastanum. Niet in de laatste plaats omdat het zo’n mooie boom is om in je tuin te hebben, maar ook omdat je er nog zoveel meer mee kunt doen.

Medicinale eigenschappen van witte paardenkastanje, Aesculus hippocastanum

De geneeskrachtige eigenschappen van de paardenkastanje zijn dus vrij specifiek. Deze plant werkt in op bloed, aderen en venen en heeft daardoor een effect op allerhande gerelateerde aandoeningen, zoals trombose, aderlijke stuwing en ongewenste bloedingen. Dit effect heeft paardenkastanje op het cerebrale en centrale bloedvatenstelsel, maar vooral op het perifere bloedvatenstelsel. Uiteraard zijn dit soort aandoeningen niet onschuldig. Raadpleeg daarom altijd een deskundige om te laten onderzoeken wat de oorzaak van jouw klachten is.

Magische werking van deze boom

De magische eigenschappen van paardenkastanje kunnen we vooral afleiden van het uiterlijk van deze majestueuze boom. Om er een paar te noemen: de doosvruchten met daarin de zaden kunnen gebruikt worden om pijnen tegen te gaan, vooral die in gewrichten. En het zaad zelf trekt geld aan als je het in een talisman gebruikt. Lees alles over de paardenkastanje in de rest van deze monografie!

Botanische beschrijving Witte paardenkastanje, Aesculus hippocastanum

De paardenkastanje is een opvallende verschijning in de lente. Hij kan wel 20 tot 40 meter hoog worden en bloeit in de lente uitbundig met grote, zoetgeurende trossen. De stam is stevig en vaak iets naar links draaiend. Wanneer de boom nog jong is, is de bast glad en groenbruin. Deze wordt later grijsbruin en geschubd.
Opvallend aan de takken is het litteken dat de afgevallen bladeren achterlaten. Dat heeft de vorm van een hoefijzer, inclusief de gaten waar de hoefnagels doorheen geslagen worden. De twijgen zijn grijs of roodbruin met lichtgekleurde poriën. Aan deze twijgen zitten in het voorjaar de kleverige knoppen.
De bladeren zijn samengesteld handvormig en hebben 5 tot 7 omgekeerd eironde deelbladeren. De witte bloemen bloeien in imposante eindstandige thyrsi, samengesteld uit trossen met schichten, die tot wel 30 centimeter groot kunnen zijn. Opvallend is de sterke honingzoete geur van deze bloeiwijzen. De bloemen zelf zijn tweezijdig symmetrisch en bestaan uit 5 witte kroonbladeren met een rode of gele vlek aan de basis. Na de bloei ontstaat de doosvrucht, die 1 tot 3 glanzende, roodbruine zaden (de zogenoemde kastanjes) bevatten.

Bijzonderheden

De naam paardenkastanje heeft meerdere mogelijke herkomsten. De meest voor de hand liggende lijkt de vorm van de littekens die de afgevallen bladeren achterlaten. Die zien er namelijk uit als hoefijzers. Echter, als je nagaat dat de boom al heel lang gebruikt wordt als voer en medicijn voor paarden, zou het ook zomaar kunnen dat dat de naamgever is.
Naast de geneeskrachtige en magische toepassingen kun je ook andere, hele praktische dingen doen met deze boom. Met de kastanjes kun je namelijk de was doen!
En als je dan kastanjes verzamelt, gooi dan de bolsters niet weg. Die kun je gebruiken om wol en andere natuurlijke vezels mee te verven. Ze geven een mooie lichtbruine kleur.

Het is niet toegestaan inhoud te kopiëren

 

Word gratis lid

en zie verborgen content





Paardenkastanje, witte, Aesculus hippocastanum image