Farmacie Header Image

Hashtags voor deze post, hashtags voor deze plant:

Instagram hashtags

Facebook hastags

heemst - althaea officinalis - bloem en blad

Heemst, echte, Althaea officinalis

Wist je dat dat zachte, suikerige snoepgoed dat je in de winkel kunt kopen onder de naam marshmallow eigenlijk van de wortel van een plant gemaakt wordt? Die plant heet echte heemst, Althaea officinalis. Ze hoort bij de kaasjeskruidfamilie en heeft diezelfde typische splitvruchten die we in de rest van die familie zien.

Geneeskrachtige eigenschappen van echte heemst, Althaea officinalis

Echte heemst bezit grote geneeskracht. Haar medicinale eigenschappen werken, door de slijmstoffen die ze bevat, vooral op de slijmvliezen in ons lichaam. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de luchtwegen, het spijsverteringskanaal en de huid. Minder mensen kennen haar positieve effect op de urinewegen en gewichtsverlies.

Magische eigenschappen van Althaea officinalis

De magische eigenschappen van echte heemst hebben betrekking op twee gebieden die, samen genomen, niet erg voor de hand liggen. Er zijn namelijk meerdere manieren waarop je deze plant kunt gebruiken voor potentie en erectieproblemen. Daarnaast kent de folklore meerdere gebruiken rondom begrafenissen en overledenen. Verder staat heemst bekend als een beschermer tegen al dan niet magische kwaadwillenden en trekt ze entiteiten met goede bedoelingen aan. Ze stimuleert ook divinatoire kwaliteiten.

Zo’n beetje elk deel van deze plant is eetbaar. Ik noemde al de zoete delicatesse die je van de wortel kunt maken. Overigens is er in de marshmallows die we tegenwoordig eten geen heemst meer te vinden. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je die zelf niet zou kunnen maken. Ik ga m’n uiterste best doen om te zijner tijd een recept op de website te zetten.

Botanische beschrijving Echte heemst, Althaea officinalis

Deze plant, die elk jaar in de winter weer afsterft en in de lente weer uitloopt, wordt gemiddeld zo’n anderhalve meter hoog met uitschieters naar 2 meter. Ze neemt best wat ruimte in. Echte heemst staat op een vlezige witgele penwortel. De donzig behaarde stengel is weinig vertakt. Hierop bevinden zich de grijsgroene, kortgesteelde bladeren. De bladeren voelen fluweelzacht aan en zijn spits eirond met 3 tot 5 ondiepe lobben. De bladrand is onregelmatig getand.
Ze heeft witte tot roze bloemen die zich in de oksels van de bladeren bevinden en tot wel 5 cm in diameter kunnen zijn. De bloemen hebben 5 kroonbladeren en vele meeldraden met gele of paarse helmknoppen. Na de bloei vormen de welbekende kaasvormige splitvruchten zich. Hierin zitten donkergekleurde, sikkelvormige zaden.

Bijzonderheden

Echte heemst is een van de planten die elk klooster op last van Karel de Grote in hun tuin moest hebben.
Ze is samen met jeneverbes, zoethout, berendruif en venkel onderdeel van vijfsoortenthee, een theemelange die van oudsher werd ingezet tegen urinewegproblemen.
Heemst wordt ook wel tandwortel genoemd omdat men vroeger aan kinderen die tanden kregen vaak een stuk geschilde heemstwortel gaf om de pijn tegen te gaan.
Als je water waarin de wortel heeft gekookt in laat koken kun je dit als lijm gebruiken.
Met de olie uit de zaden kun je vernis maken.
Volgens de Romeinen hield een lepel heemst ziekte een dag lang weg.

Het is niet toegestaan inhoud te kopiëren

 

Word gratis lid

en zie verborgen content





Heemst, echte, Althaea officinalis image