Alle inhoudsstoffen
Alkaloïden, algemeen
De alkaloïden vormen een groep inhoudsstoffen waar je je het best verre van houdt als je niet exact weet wat je doet. Onder alkaloïdehoudende planten bevinden zich illustere namen als…

Lees verder
Anthrachinonen, algemeen
Anthrachinonen kleuren de planten waarin ze voorkomen. Ze kunnen dan ook gebruikt worden als verfstoffen. Ze komen voor gebonden aan glucose of een ander suiker en dat is meteen hun…

Lees verder
Bitterstoffen, algemeen
Bitterstoffen zijn plantinhoudsstoffen die als gemeenschappelijk kenmerk een bittere smaak hebben.

Lees verder
Coumarines, algemeen
Coumarine is een aromatische verbinding die als allereerste gewonnen werd uit de Tonkaboon, die in het Spaans Cumaru heet. Totdat bekend werd dat coumarine in grote hoeveelheden schadelijk is, werd…

Lees verder
Enzymen, algemeen
Een enzym is een katalysator, oftewel een stofje dat reacties in het lichaam ondersteunt en versnelt. Het wordt tijdens deze reactie zelf niet opgebruikt of structureel veranderd.

Lees verder
Etherische oliën, essentiële oliën, algemeen
Etherische, essentiële of vluchtige oliën zijn aromatische stoffen die in bepaalde plantenfamilies wordt aangetroffen. Ze bevinden zich vooral in de bloemen en vruchten en zorgen daar voor de lekkere geur…

Lees verder
Fenolen, fenolzuren, algemeen
Fenolen en fenolzuren hebben een uiteenlopende werking.

Lees verder
Flavonoïden, algemeen
Flavonoïden zijn stikstofvrije, organische verbindingen. Ze zijn oplosbaar in water en hydro-alcohol. Ze horen tot de groep van polyfenolen.

Lees verder
Glycosiden/heterosiden, algemeen
Glycosiden of heterosiden zijn stoffen die eigenlijk alleen in planten voorkomen. Ze bestaan uit een suiker gebonden aan een niet-suiker. Door het suikerdeel is een glycoside makkelijk opneembaar in het…
Lees verder
Gommen, harsen en dergelijke, algemeen
Balsems, gommen en harsen zijn exsudaten die uit een plant vloeien bij beschadiging.

Lees verder