Farmacie Header Image

Hashtags voor deze post, hashtags voor deze plant:

Instagram hashtags

Facebook hastags

aardpeer - helianthus tuberosus - bloemen

Aardpeer, Helianthus tuberosus

De aardpeer, Helianthus tuberosus, staat hier in Nederland ook wel bekend als een vergeten groente. Dat is grappig, want deze plant komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en kan daarom nog niet eens heel lang hier zijn. En dan toch al vergeten worden. Het is ook erg jammer dat de meeste mensen deze plant niet meer eten, want hij heeft heel veel gezondheidsvoordelen.

Geneeskrachtige eigenschappen van aardpeer, Helianthus tuberosus

De knol van aardpeer bevat namelijk een aanzienlijke hoeveelheid inuline. Inuline zagen we eerder voorbij komen in de wortel van cichorei. Dit goedje heeft een positief effect op de bloedsuikerspiegel, de darmflora en nog aantal zaken die in onze huidige tijd nog weleens misgaan. De toepassing van aardpeer is relatief eenduidig en eenvoudig. Je hebt geen ingewikkelde tinctuur of decoctie methodes nodig.

Magische werking en eetbaarheid

Ik kan je niet zoveel over aardpeers magische werking vertellen, omdat er op dit gebied simpelweg niet heel veel bekend is over het historische gebruik van deze plant. Uiteraard kun je deze plant altijd in het verlengde van zijn geneeskrachtige werking aanwenden. Ik kan me ook zo voorstellen dat dit een plant is die je zou gebruiken bij aardse magie. Dan heb ik het over magie om te gronden, om stevig in je schoenen te staan en om emotionele onrust tegen te gaan. Qua eetbaarheid kan ik deze plant zeker aanbevelen. Ik eet zelf de knollen regelmatig en op verschillende manieren klaargemaakt.

Botanische beschrijving Aardpeer, Helianthus tuberosus

Aardpeer is een plant die behoorlijk groot kan worden, tot wel 3 meter. Met z’n vrolijke, op zonnebloem lijkende, gele bloemen is het een aanwinst voor de tuin. Maar voor ons het interessantst zijn de ondergrondse knollen. Deze zijn rond tot ovaal van vorm met een grillig gevormde schil. Ze variëren in kleur van geel tot oranjerood.
De stengels zijn niet tot weinig vertakt met daaraan onderaan afwisselende en meer naar boven tegenoverstaande breed lancetvormige bladeren. De eerder genoemde bloemen zijn meestal tot 8 cm in diameter met 12 tot 20 straalbloemen. De bloemen leveren in het algemeen geen zaden op.

Bijzonderheden

Aardpeer verspreidt zich nogal makkelijk. Als je het in je tuin hebt, kun je het daarom beter vaak eten of in een afgebakend stuk grond of grote bak planten.
Veel mensen hadden in de Tweede Wereldoorlog hun voortbestaan te danken aan de aardpeer. De sterke en rap groeiende plant was toen heel populair als voedsel.
De smaak lijkt enigszins op die van de artisjok, vandaar de volksnaam die hiernaar verwijzen.

Het is niet toegestaan inhoud te kopiëren

 

Word gratis lid

en zie verborgen content





Aardpeer, Helianthus tuberosus image