De kleine maagdenpalm, Vinca minor, is een populaire tuinplant. Niet zo vreemd, want niet alleen blijft ze ’s winters groen, ze heeft ook nog eens ontzettend vrolijke, paarse bloemen. En veel mensen vinden het een fijne borderplant omdat ze bodembedekkend is. Toevallig kwam ik haar afgelopen weekend nog tegen in het bos bij mijn zus, maar verder is de maagdenpalm tegenwoordig steeds minder in het wild te vinden.
Geneeskrachtig is de maagdenpalm een aanwinst voor de huisapotheek omdat ze veel kwalen beïnvloedt waarbij een goede doorbloeding belangrijk is. Denk hierbij aan het functioneren van hersenen en hoofd in het algemeen en geheugenstoornissen en hoofdpijnen in het bijzonder. Maagdenpalm beïnvloedt ook de werking van neurotransmitters, waardoor ze een uitstekende plant is om te gebruiken bij aandoeningen waarbij deze een rol spelen, zoals depressiviteit, angst en onrust.
Magisch gezien heeft de maagdenpalm ook nogal een reputatie. Ze is een krachtige sjamanenplant die bezetenheid en kwade bedoelingen tegengaat. Ze herstelt verloren herinneringen en is daardoor uiterst bruikbaar bij het herstellen van trauma geïnduceerd geheugenverlies. Let hierbij wel op dat degene die de herinneringen terugkrijgt deze ondertussen wel aankan. Dit is dus een toepassing die alleen door een deskundige gebruikt moet worden. Ook is ze een goede liefdesplant en kan ze gebruikt worden om te divineren.
Maagdenpalm is een plant met een kruipende wortelstok. Ze houdt in de winter haar bladeren en is goed bodembedekkend. Haar stengels kunnen tot wel 3 meter lang worden, maar bevinden zich zelden meer dan 30 centimeter van de grond. De stengels zijn houtig en glad met tegenoverstaande, leerachtige, donkergroene bladeren. De bladeren staan op een korte steel, zijn elliptisch van vorm en 3 tot 5 cm lang en circa 2 cm breed. De lila tot paarse bloemen groeien in de bladoksels. Ze zijn ongeveer 3 cm in diameter en hebben 5 kroonslippen die scheef afgeknot zijn. In de keel van de bloem bevindt zich een witte ring. De vrucht bestaat uit 2 kokervruchten en bevat vele zaden.
We weten met zekerheid dat maagdenpalm al gebruikt wordt vanaf het begin van onze jaartelling omdat daar schriftelijk bewijs van is. Het is waarschijnlijk dat het gebruik nog verder teruggaat.
De naam maagdenpalm komt van een oud gebruik. Als een ongehuwde vrouw stierf, legde men een krans van deze plant op het graf. De maagdenpalm wordt sowieso geassocieerd met de dood en wordt vaak op begraafplaatsen aangeplant, vooral op kindergraven.
Basislidmaatschap is gratis. Een plantenmonografie bevat informatie over:
Het is niet toegestaan inhoud te kopiëren
en zie verborgen content