Farmacie Header Image

Hashtags voor deze post, hashtags voor deze plant:

Instagram hashtags

Facebook hastags

guldenroede - solidago virgaurea - bloem en insect

Guldenroede, echte, Solidago virgaurea

Echte guldenroede, Solidago virgaurea, vrolijkt vele landen uitbundig op. Met haar talrijke felgele bloemen kun je deze plant bijna niet missen. Bij ons aan de rivieren zag je meerdere Solidago soorten. Meer aan het water kwam je af en toe de nog opvallender bloeiende canadensis tegen, terwijl bij de weilanden de virgaurea het beter deed. Helaas zie je deze plant niet vaak meer. Ze heeft het moeilijk tussen al die overbemeste monocultuur weilanden in Nederland en daarnaast de verdringing door de andere guldenroedesoorten, zoals de eerder genoemde canadensis maar ook de gigantea. Solidago virgaurea is daarom ondertussen op de rode lijst van beschermde plantensoorten beland.

Medicinale eigenschappen van guldenroede, Solidago virgaurea

Guldenroede is zo’n plant die men over de wereld al sinds de oudheid waardeert vanwege haar medicinale eigenschappen. Zo’n beetje elke geneeskundige traditie gebruikt haar wel. Deze plant wordt vooral ingezet vanwege haar werking op de vochthuishouding, nieren en urinewegen. Haar effect op de luchtwegen is wellicht wat minder bekend, maar desalniettemin heel waardevol. Daarnaast heeft guldenroede een aantal uitwendige toepassingen die we verderop zullen bespreken.

Magische eigenschappen van Solidago virgaurea

Je zou vanwege haar gouden uiterlijk verwachten dat guldenroede met geld geassocieerd wordt. En dat is ook zo. Je kunt haar onder andere gebruiken om op magische wijze financiële zaken te regelen.  Verlies je vaak je sleutels? Vraag guldenroede om hulp. Als je wel wat geluk kunt gebruiken is dat ook een goed idee. Naast al deze wereldlijke toepassingen heeft deze plant daarnaast gunstige effecten op liefdesmagie.

Botanische beschrijving Guldenroede, Solidago virgaurea

Guldenroede is een sterke plant die zo’n 1m20 hoog wordt. De wortelstok is klein met daarop een zijdelingse bladrozet met ernaast de stengel. De stengel is meestal kaal, soms lichtbehaard en weinig vertakt, behalve waar de bloeiwijze waar te nemen is.
De vorm van de bladeren verschilt naar gelang de plek langs de steel. De onderste bladeren zijn het langst gesteeld en eirond, terwijl de bovenste bladeren eerder lancetvormig zijn met geen of een hele kleine steel. De onderste bladeren hebben een scherper gezaagde rand dan de bovenste.
Guldenroede bloeit in pluimvormige trossen. De lintbloemen zijn zonnig geel. Na de bloei vormen zich witbehaarde cilindrische bruine dopvruchtjes met 12 ribben.
De invasieve canadensis groeit overigens wel tot een meter of 2. De wortels van deze guldenroedesoort zijn groter en reiken veel dieper. Ook de bloeivorm van deze plant is duidelijk anders. De lange pluimen hebben een veelvoud van veel kleinere, naar een zijde gekeerde bloemen. Het is daarom niet lastig om deze twee planten uit elkaar te houden.

Bijzonderheden

Echte guldenroede is ondertussen dus een beschermde plant. Reden om haar niet zomaar te plukken als je haar tegenkomt. Omdat het de virgaurea is die ikzelf van huis uit ken, heb ik er toch voor gekozen deze monografie aan haar te wijden en niet aan een van haar soortgenoten, zoals de canadensis en de gigantea. Beiden zijn echter evengoed bruikbaar voor medicinale en magische doeleinden die in deze monografie genoemd worden.
Je kunt guldenroedebladeren gebruiken om stoffen te verven. Afhankelijk van de methode krijg je een goudgele tot groengele kleur.

Het is niet toegestaan inhoud te kopiëren

 

Word gratis lid

en zie verborgen content





Guldenroede, echte, Solidago virgaurea image