Farmacie Header Image

Hashtags voor deze post, hashtags voor deze plant:

Instagram hashtags

Facebook hastags

monnikspeper - vitex agnus castus - kruid met vlinder

Monnikspeper, Vitex agnus-castus

Tijdens mijn studie heb ik deze plant, monnikspeper, Vitex agnus castus, vaak voorbij zien komen. Omdat veel aandoeningen bij vrouwen hormonale oorzaken hebben, was – en is – dit namelijk nogal een belangrijke plant. Moeilijk om te onthouden vond ik ‘m niet, vanwege de naam. Het peper gedeelte begreep ik wel, gezien het uiterlijk van de vruchten. Het ‘monniks’-gedeelte vond ik lastiger, tot ik las dat deze ‘pepers’ gebruikt werden in kloosters om het monniken makkelijker te maken celibatair te leven. Een andere naam voor deze plant is daarom kuisheidsboom. Zoals vaak in de plantenleer zegt het wat het doet en doet het wat het zegt.

Medicinale eigenschappen van monnikspeper, Vitex agnus castus

Monnikspeper is geneeskrachtig gezien een plant die voor een specifiek doeleinde wordt aangewend. Deze plant is geweldig bij allerhande hormonale aandoeningen bij vrouwen. Denk hierbij aan problemen gerelateerd aan menstruatie, maar ook acne, onvruchtbaarheid en moeizame borstvoeding. Maar ook bij mannen kan het aangewend worden. Daarnaast is monnikspeper bruikbaar bij eenvoudige ongemakken in het spijsverteringsstelsel.

Magische werking van deze plant

De magische eigenschappen van monnikspeper zijn in dezelfde gebieden te vinden. Zo kan de plant gebruikt worden in rituelen om het vrouwelijke goddelijke te vertegenwoordigen. Ook is het bruikbaar in vruchtbaarheidsmagie en magie om het libido te remmen en te bevorderen.

Botanische beschrijving Monnikspeper, Vitex agnus castus

Monnikspeper is een plant die eigenlijk van warmere klimaten houdt, maar ook veel voorkomt in siertuinen en medicinale tuinen door heel Europa. Qua grootte kan deze plant als struik voorkomen, maar ook als kleine boom die een meter of 5 hoog kan worden. Dat laatste gebeurt met name in de warmere klimaten. In koudere klimaten sterven ze vaak af in de winter en lopen dan in het voorjaar weer uit.
Pezige takken met een viltige laag. De bladeren zijn handvormig samengesteld en tegenoverstaand geplaatst. Ze zijn ca. 15 cm lang, lancetvormig, groen van boven en grijs viltig van onder. De bladeren hebben een aromatische geur en de plant trekt insecten en vlinders aan; dat laatste ook door de bloeiwijze.
Die bestaat uit kleine, wit, roze of lila gekleurde bloemen met 5 bloemblaadjes die in meerdere kransen groeien waardoor ze een lange slanke aar vormen, die tot wel 30 cm lang kan worden.
Na de bloei ontstaan de vruchten in de vorm van kleine bessen die roodbruin tot bijna zwart van kleur zijn. Deze bessen ruiken een beetje naar pepermunt en hebben een peperachtige smaak. In de bes bevinden zich 4 zaden.

Bijzonderheden

De naam monnikspeper komt, zoals gezegd, van het gebruik om de bessen van deze plant door het voedsel van monniken te mengen om zo hun libido te temperen en ze het celibaat makkelijker vol te laten houden. Dat is niet de enige seksgerelateerde toepassing die de plant in de oudheid had. Al bij de oude Grieken had monnikspeper de reputatie maagdelijkheid te bewaken. Best ironisch dat monnikspeper er juist voor kan zorgen dat sommige vormen van onvruchtbaarheid verholpen worden.
Vitex herinnert aan het feit dat de takken en twijgen van deze plant gebruikt werden in de mandenmakerij.

Het is niet toegestaan inhoud te kopiëren

 

Word gratis lid

en zie verborgen content





Monnikspeper, Vitex agnus-castus image