Ambachtelijk gebakken zuurdesembrood

ambachtelijk gebakken zuurdesembrood friesland het lage woud foto
Ik eet niet vaak brood. Ik hou sowieso van afwisseling en daarbij is het brood dat we in de meeste winkels kopen niet zo gezond. Dat komt door alle toevoegingen die er gedaan worden, maar ook door de manier van bereiden. Die luchtboterhammen die we in Nederland vooral eten vind ik al helemaal niets. Maar…… dat wil niet zeggen dat ik brood, écht brood, niet ontzettend lekker vind. Ik ben dol op ambachtelijk gemaakt zuurdesembrood. Zeker wanneer het versgebakken is! De smaak is ongeëvenaard en het heeft eigenlijk niet meer nodig dan wat boter. Of ik doop het in goede olijfolie. Met beleg of bij een lekker soepje kan natuurlijk ook.
Maar ja, waar vind je zulk brood? Je kunt vast voorstellen hoe blij ik was toen ik door iemand op het bestaan van Bakkerij Het Lage Woud geattendeerd werd. Daar maakt Joeke brood op de ouderwetse manier, met natuurlijke ingrediënten en heel veel liefde en geduld. Over dat laatste, dat is behoorlijk letterlijk. Al het deeg wordt met de hand klaargemaakt en het duurt twee dagen van begin tot eind voor het brood klaar is. Dat zorgt ervoor dat het brood beter verteerbaar is. En dat is slechts een van de vele gezondheidsvoordelen waar ik je in deze korte tekst niet mee zal vervelen.
Voor diegenen voor wie Makkinga een beetje ver rijden is, heb ik goed nieuws. Er zijn tegenwoordig steeds meer microbakkerijen die puur, eerlijk en gezond zuurdesembrood verkopen. Zoeken op het internet en zorgvuldig lezen kunnen je helpen het kaf van het koren te scheiden.
Klik op deze nugget om naar de website Het Lage Woud te gaan.