Farmacie Header Image

Hashtags voor deze post, hashtags voor deze plant:

Instagram hashtags

Facebook hastags

koningskaars - verbascum thapsus - knop en bloem

Koningskaars, toorts, Verbascum thapsus

De koningskaars, ofwel de toorts, Verbascum thapsus, is soort van mijn plant. Hij dook door de tijd heen op in elke tuin die ik had, eigenlijk altijd als ik hem nodig had. Ik heb het vast al eerder genoemd, maar mijn luchtwegen zijn lang een ding geweest in mijn leven. Nog steeds doet deze plant me er daarom aan denken dat ik goed voor mezelf moet zorgen.

Geneeskrachtige werking van koningskaars, Verbascum thapsus

De koningskaars is niet mijn favoriete plant, die komt later nog. Maar het is wel een plant waarvan ik vind dat deze zeker weten in dit vademecum thuishoort. Immers, hij groeit hier lokaal, heeft fijne medicinale eigenschappen en is daarnaast ontzettend mooi. De meesten die deze plant kennen denken meteen aan de toepassing bij, ik noemde het al, allerhande luchtwegaandoeningen. Daar is deze plant dan ook heel geschikt voor. Wat niet iedereen weet, is dat koningskaars ook helpt tegen allerlei soorten pijn en uitwendig te gebruiken is tegen, wederom, pijnen, maar ook bij huidaandoeningen.

Magische eigenschappen van toorts, Verbascum thapsus

Koningskaars heeft een flink aantal magische eigenschappen. Het beschermt je tegen wilde dieren, kwaadwillende entiteiten en verkoudheid. Het geeft je moed wanneer je dat nodig hebt. Het geeft je niet alleen inzicht in waar je jouw geliefde kan vinden, het trekt ook liefde aan. En, voor diegenen onder jullie die dit magische ingrediënt weleens gebruiken, je kunt verpulverde toortsbladeren gebruiken als vervanger voor kerkhofstof.

Botanische beschrijving Koningskaars, Verbascum thapsus

De koningskaars is een manshoge plant – hij kan wel 2 meter hoog worden – die je bijna niet over het hoofd kan zien. Hij staat op een stevige penwortel. Boven de penwortel ontstaat in het eerste jaar een wortelrozet met tot wel 45 cm grote, wollige bladeren. Deze zijn eirond tot lancetvormig met een ondiep gekartelde rand en licht grijsgroen van kleur.
In het tweede jaar ontstaat de stengel, die eenzelfde kleur als de bladeren heeft en viltig aanvoelt. De stengelbladeren zijn kleiner, ongesteeld en minder fijn behaard. De bloeivormen bestaan uit eindstandige dichte aar van in kluwens geplaatste gele bloemen die tot zo’n 2,5 cm in doorsnede zijn. De bloemen verspreiden een subtiele honingachtige geur.
Na de bloei komt de eivormige doosvrucht met 5 hokken die kleine zaden bevatten. Deze worden vooral verspreid doordat de plant in de herfst flink geschud wordt door de wind.

Bijzonderheden

Familie van de stalkaars, Verbascum densiflorum, die eenzelfde werking heeft. Koningskaars en stalkaars vermengen zich ook vaak met elkaar.
De naam ‘toorts’ of ‘kaars’ komt van het gebruik om de stengel met vet of hars in te smeren en deze als toorts te gebruiken.
De bladeren werden ook wel gebruikt als lont in een olielamp.
Je kunt aftreksel van de toorts gebruiken om je haar lichter te kleuren.
Koningskaars is te gebruiken als een gezonder alternatief voor tabak.

Het is niet toegestaan inhoud te kopiëren

 

Word gratis lid

en zie verborgen content





Koningskaars, toorts, Verbascum thapsus image