Wildplukken en koken met wilde planten: onkruidpesto recept

Wildplukken en koken met wilde planten: onkruidpesto recept foto

Velen van jullie gaven in de poll aan dat jullie mijn recept voor pesto met wilde planten wel wilden hebben. Vandaag post ik daarom dit lekkere recept voor onkruidpesto. Wat je vooral nodig hebt voor deze lekkere kruidenpasta zijn planten die je op veel plaatsen zo kunt wildplukken. Ik heb voor dit recept zevenblad, kleefkruid, dovenetel, look zonder look, paardenbloemblad en een klein beetje hondsdraf gebruikt. Maar je kunt ook andere planten gebruiken, zoals bijvoorbeeld brandnetel en weegbree.

Ik haalde de meeste planten uit mijn eigen tuin. Daar groeien, op dit moment, minstens 25 eetbare plantensoorten en dat is zonder dat ik speciaal iets geplant heb. Alleen de look zonder look haalde ik uit een nabijgelegen natuurgebied. Dat was nog even zoeken want men had helaas dit jaar de bermen al vroeg gemaaid. Geen idee waarom, maar ze doen in mijn gemeente wel meer dingen waar ik geen hout van begrijp, zoals wekelijks grasmaaien, ongeacht de weersomstandigheden en het gebruiken van pesticides waarvan echt wel vaststaat dat ze mens, dier en milieu beschadigen. Maar dat terzijde… we gaan pesto maken!

De ingrediënten van deze wildpluk onkruidpesto

Zoals ik al zei kun je verschillende planten gebruiken voor een pesto van wilde planten. Ik maakte dit keer een pastagerecht voor 4 personen met een flinke eetlust en de hoeveelheden die ik aangeef zijn daarom voor 4 tot 6 personen. Wegen is met wildplukken wat lastig, vandaar dat ik andere maten gebruik. Neem een flinke emmer of mand mee naar buiten en doe daar je planten losjes in. Nu nog niet stampen dus.

  • 5 handjes zevenblad
  • 5 handjes kleefkruid
  • 3 handjes dovenetel, de bloemen mogen gewoon mee de pesto in
  • 2 handjes look zonder look
  • 2 handjes paardenbloemblad
  • 6-8 hondsdrafblaadjes
  • Een pluk verse bieslook
  • Een pluk verse peterselie
  • Een pluk verse tijm
  • 2 grote tenen knoflook
  • Een ruime hand cashewnoten
  • Een handje pijnboompitten
  • Circa 150 gram oude kaas in kleine stukjes gesneden of geraspt
  • 1 koffielepel gedroogde oregano
  • 1 koffielepel gedroogde basilicum
  • Zout en peper naar smaak
  • Een kopje olijfolie van goede kwaliteit

Hoe je hier een smeuïge pesto van maakt

Was alles grondig en laat het uitlekken in een vergiet. Van het zevenblad en de look zonder look haal ik meestal de stengel af, omdat die al snel wat te taai kan zijn. Doe vervolgens alles in een grote kom, inclusief de kruiden, het zout, de peper en de olie.

Pak je staafmixer en maal het geheel fijn. Je doet dit door de staafmixer elke keer op een andere plek de boel te laten hakselen en het geheel regelmatig om te roeren. Als je geen staafmixer tot je beschikking hebt, kun je alle ingrediënten eerst fijn snijden en vervolgens beetje bij beetje in een vijzel tot een pasta stampen. De pesto is klaar als je een redelijk gladde, stevige, homogeen uitziende massa in je kom hebt.

Hoe je vervolgens de pesto gebruikt

Zet nu de kom met de pesto afgedekt weg. Ik leg er gewoon een groot bord op. Bereid vervolgens pasta naar keuze zoals je dat normaal zou doen. Nadat je de pasta hebt afgegoten doe je het terug in de pan. Ik roer er op dat moment nog 4 losgeklopte eieren en een scheut olijfolie doorheen. Doe vervolgens de pesto er door. Warm het geheel nog even goed door en serveer.

Wil je dit gerecht liever vegan eten? Dan kun je er, in plaats van de kaas, edelgistvlokken naar smaak doorheen doen. De eieren laat je dan natuurlijk ook weg. Eet smakelijk!