De beste kruiden voor natuurlijk sterk en glanzend haar en een gezonde hoofdhuid

De beste kruiden voor natuurlijk sterk en glanzend haar en een gezonde hoofdhuid foto

Door allerlei gebeurtenissen in mijn leven heeft mijn haar een flinke tik gehad. Op mijn leeftijd heeft de perimenopauze ook zo zijn weerslag. Kortom, mijn haardos is niet meer wat hij geweest is. Alhoewel ik zeker niet denk dat dit een big deal is – er zijn belangrijker dingen in het leven – vind ik het een interessante uitdaging om op een natuurlijke manier mijn haren zo sterk en glanzend mogelijk te maken en meteen te zorgen voor een gezonde hoofdhuid. Ik doe dit op twee manieren: sommige dingen doe ik juist niet en andere juist wel. Lekker cryptisch hè… Tipje van de sluier: bij wat ik wel doe zijn kruiden betrokken.

Wat ik vermijd om te zorgen voor natuurlijk sterk en glanzend haar en een gezonde hoofdhuid

Wat ik niet doe is shampoo of conditioner uit de winkel gebruiken. Zelfs in de meest natuurlijke kant en klare shampoos en conditioners zitten stoffen die je haar beschadigen. Daar kun je elders volop informatie over vinden, dus daar ga ik verder niet inhoudelijk op in. Ik gebruik het niet. Wat ik ook niet doe is mijn haar vaak natmaken. Water beschadigt je haar.  Ik weet dat het tegenstrijdig klinkt, maar extern droogt water je weefsels uit. En nat haar breekt makkelijker. Mijn beste vriend in de badkamer is m’n douchekap.

Hè? Maar dan is je haar toch hartstikke vies? Nee dus. Mijn haar is schoner dan het haar van mensen die er allerlei producten in gebruiken. Shampoo droogt je haar en hoofdhuid uit waardoor je hoofdhuid meer talg gaat uitscheiden en je haar sneller vet wordt. En je krijgt er schilfers van. Wax, schuimgel enzovoort trekken vuil aan. In mijn haar zit, tja, haar, minimale hoeveelheden talg – voldoende om m’n haar te beschermen – en af en toe een clip of elastiek. Het ruikt niet. Het geurt hooguit naar de kruiden die ik soms gebruik.

Wat ik juist wel doe om te zorgen voor natuurlijk sterk en glanzend haar en een gezonde hoofdhuid

Dat doe ik namelijk wel, kruiden gebruiken voor mijn haar. Als ik mijn haar was doe ik dat door m’n haar gewoon te spoelen met niet al te warm water. Soms zelfs koel water als ik me dapper voel. Af en toe gebruik ik wel iets bij m’n wasbeurten. Dat zijn dan meestal zelf gebrouwen haarwaters en oliën. Mijn favoriete kruiden om te gebruiken in haarwaters zijn berk, brandnetel, lavendel, rozemarijn, salie, walnoot en waterkers. Deze planten helpen je haar en hoofdhuid ondersteunen en gaan haaruitval tegen. Roos en jeukende hoofdhuid verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Tip: salie maakt je haar ook wat donkerder en is dus een must use voor mensen die dat graag willen. Als je wat grijze haren hebt, vallen die met saliehaarwater minder op. Walnoot (blad en bolster) wordt zelfs gebruikt voor haarverf in bruintinten die je in de winkel kunt kopen.

Kamille gebruik ik zelf juist niet, want dat kan je haar lichter maken. Maar als je blond haar lichter wilt maken, dan is kamille voor jou juist wel bruikbaar. Als blondine kun je berk (zowel sap als afkooksel van de bladeren) juist beter niet gebruiken. Dat kan je haar een wat grauwe kleur geven. Let op: net als haarwater invloed kan hebben op je haarkleur kan het ook andere materialen kleuren. Zo kun je vlekken krijgen in bijvoorbeeld oudere douchebakmaterialen. Het is raadzaam van tevoren even op een klein en onopvallend plekje te testen.

Log in om te lezen hoe je zelf haarolie en haarwater maakt en hoe je deze gebruikt.