Gele dovenetelNugget

Gele dovenetel

Kijk eens wat ik vond langs de kant van een bospad: heel veel gele dovenetel, Lamiastrum of Lamium galeobdolon! De meeste van jullie kennen vast de paarse en witte familieleden van deze plant wel, maar deze zie je toch iets minder vaak. En dat terwijl de gele dovenetel nog lekkerder is dan die andere twee.

Dovenetel kun je op dezelfde manieren eten als de brandnetel, maar dan zonder de ongemakken die de brandharen bij het plukken geven. Je kunt de bladeren dus rauw en gekookt eten. De dovenetel heeft daarbij als bonus dat de bloemen echt superlekker zijn. Zoet van smaak en dat geldt zeker voor de gele variant. Die is het zoetst van allemaal. Ik snoep ze graag.

Dovenetel is mineraalrijk en daarom erg gezond om te eten. De geneeskrachtige eigenschappen zijn enigszins te vergelijken met de brandnetel, al is de dovenetel wel minder krachtig. Ik geniet daarom vooral van de culinaire geneugtes die deze plant biedt…