Verandering kost energieNugget

Verandering kost energie

Alles draait om energie. Dat is een natuurwetenschappelijk feit. Zowel ons lichaam als onze leefstijl zijn ontworpen rondom dat gegeven. Dit geldt trouwens niet alleen voor de mens, maar voor elk levend wezen. Zonder energie gaan we namelijk dood en energie is een schaars goed. Wanneer je dit gegeven goed tot je laat doordringen, wordt er opeens een heleboel duidelijk. Waarom het soms lastig is om jezelf in beweging te krijgen. Dat kost immers energie. Waarom blijven eten daarentegen vaak net even te makkelijk is. Dat levert immers energie op.

Dat verklaart meteen waarom zingeving misschien wel de belangrijkste drijfveer van levende wezens is. Als we niet het idee hebben dat onze doelen zin hebben, is het lastig om onszelf in beweging te krijgen. Dat werkt zo van hele profane doelen, zoals eten regelen als je honger hebt, tot hele grootse doelen, zoals die eerder genoemde waterputten slaan. Wij moeten zelf de zin ergens van inzien. Anders gebeurt er gewoonweg niets.

Dat betekent dus ook dat als je ergens niet volledig achter staat, het je heel moeilijk zal vallen om dat doel te bereiken. Ik heb het dan natuurlijk niet over doelen die je niet KAN halen omdat je er essentiële dingen voor mist. Gewoon voor de deur gaan staan, je armen op en neer wapperen en wegvliegen zit er niet in bijvoorbeeld. Maar voor de meeste dingen geldt dat je ze echt wel kunt bereiken, als je het maar graag genoeg wilt.

Inzicht in onszelf en begrijpen waar we vandaan komen, en uit welke omstandigheden dan, is essentieel voor iedereen die op zoek is naar welzijn. Voor mij is het bespreken van dit soort processen essentieel voor het genezingsproces…